Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Panthera Team Asia si brousí zuby na F1

Panthera Team Asia si brousí zuby na F1

Nová éra láká nové týmy

Podle zpráv webu RaceFans v Anglii vzniká nový závodní tým s ambicí dostat své vozy na start sezony 2021.

Stáj má nést jméno Panthera Team Asia F1, přičemž základnu má v Northamptonshire nedaleko okruhu Silverstone. Jedním ze zakladatelů je Benjamin Durand, bývalý generální ředitel týmů SMP Racing a BR Engineering ve vytrvalostním mistrovství světa. Obsazena již mají být místa technického ředitele i další, přičemž v křesle šéfa aerodynamiky sedí Tim Milne, jenž má bohaté zkušenosti nasbírané v týmech Renault, Honda, Super Aguri, Toyota, Caterham a Manor. U posledně jmenovaného se podílel na přípravě vozu pro sezonu 2017, do které však stáj nenastoupila.

Vstup nového týmu nejspíš nebude oficiálně potvrzen ještě několik měsíců. Současné týmy se mají s vedením F1 dohodnout na technických a sportovních předpisech i na pravidlech dělení zisku až v říjnu. Teprve pak může Mezinárodní automobilová federace zveřejnit výzvu k podání přihlášek.

Má se za to, že Panthera bude následovat příklad Haasu a své vozy bude skládat z dílů od strategických partnerů, velkých dodavatelů, místo toho, aby vystavěla továrnu, kde by si všechno vyráběla pod vlastní střechou.

Můžeme spekulovat, že jelikož Ferrari má těsnou spolupráci s Haasem a Red Bull má Toro Rosso, nový tým se pokusí získat motory, převodovky, zavěšení kol, jakož i další díly a technickou podporu od Mercedesu nebo Renaultu. Seznam dílů, které nemusejí být unikátní a týmy se o ně mohou podělit, také nebude znám dříve než v říjnu.