Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Tragická formulová nehoda po pěti letech

Tragická formulová nehoda po pěti letech

Zemřel talentovaný Anthoine Hubert

Hodinu po těžké nehodě ve druhém kole sobotního závodu F2 ve Spa-Francorchampsu zemřel dvaadvacetiletý francouzský závodník Anthoine Hubert. Patřil k největším talentům ve světě formulových závodů.

Anthoine Hubert (22. 9. 1996 – 31. 8. 2019) bydlel v Chartres a od závodnických začátků byl členem ASK Angerville. Do motokáry se poprvé posadil o vánocích ve třech letech a třech měsících. Není divu, otec François byl rallyovým jezdcem.

První závod regionálního šampionátu jel 9. května 2004 v Angerville. Už o rok později získal první francouzský titul v minikárách. Od roku 2010 byl po tři roky členem francouzského národního motokárového týmu.

V roce 2011 získal v německém Wackersdorfu svůj první světový titul a o rok později se s motokárami rozloučil. Vstup do formulového světa byl oslnivý. Hned první závod na okruhu Bugatti v Le Mans (27. 4. 2013) přesvědčivě vyhrál a na konci sezony se radoval z titulu francouzského mistra F4.

Anthoine Hubert patřil k nejtalentovanějším formulovým jezdcům

V dalších letech jezdil v seriálu Formula Renault 2.0 Eurocup (2014: 15. místo; 2015: 5. místo). V roce 2016 obsadil 8. místo v seriálu FIA Formula 3 European Championship a třináctý dojel v Macau Grand Prix.

Následoval přestup do prestižní GP3 Series a o talentovaném jezdci už věděl celý svět. V roce 2017 skončil celkově čtvrtý a v roce 2018 se stal šampionem.

Pro letošní rok byl členem sportovní akademie Renaultu a představil se v seriálu F2. Získal místo ve špičkovém týmu BWT Arden a další výkonnostní vzestup potvrdil triumfy v nedělních závodech v Monaku a v Le Castelletu. V posledních pěti závodech sice nebodoval, ale přesto se držel na výborném osmém místě průběžného pořadí jako druhý nejlepší nováček. Svými výkony upoutal i představitele některých týmů ve F1.

Kvalifikace na závod ve Spa-Francorchampsu mu příliš nevyšla. Na svém twitterovém účtu to komentoval slovy: „Škoda červených vlajek na druhé sadě pneumatik. Byl jsem v polovině okruhu o šest desetin vteřiny rychlejší než v dosud nejlepším kole… Teď se připravím na závod.“

Anthoine Hubert startoval až ze 12. pozice vedle syna slavného otce Giuliana Alesiho. Ve druhém kole mezi nimi došlo v zatáčce Eau Rouge ke kolizi. Hubert ve vysoké rychlosti narazil do svodidel, odrazil se zpátky na trať a tam do něho ve výjezdu ze zatáčky Raidillon v rychlosti kolem 270 km/h narazil Američan Juan-Manuel Correa.

Nehoda se stala v 17:07 hodin a v 18:35 hodin Anthoine Hubert svým zraněním podlehl. Američan byl ve stabilizovaném stavu převezen do nemocnice v Lutychu. Podle posledních zpráv utrpěl zlomeniny obou nohou a lehčí poranění páteře. Po celou dobu byl při vědomí a nenachází se v bezprostředním ohrožení života. Giuliano Alesi byl ze zdravotnického střediska na okruhu po vyšetření propuštěn bez zranění.

Závod byl po tragické havárii okamžitě zastaven a zrušen. Neuskutečnil se ani nedělní sprint.

Anthoine Hubert letos startoval za tým BWT Arden

Ve vrcholných formulových závodech došlo k úmrtí jezdce po nehodě po čtyřech letech. Francouz Jules Lucien André Bianchi zemřel 17. července 2015 v Nice po nehodě ve VC Japonska v Suzuce (5. října 2014).

Ve F2 zemřel v roce 2009 v Brands Hatch osmnáctiletý Brit Henry Surtees, syn Johna Surteese, jediného mistra světa v závodech silničních motocyklů a F1.