Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bezradní stevardi rozdali důtky

Bezradní stevardi rozdali důtky

Našli tři největší viníky, žádají o pomoc FIA

Stevardi Velké ceny Itálie pokárali tři vybrané jezdce, kteří podle nich nesou největší díl viny za, řekněme, zvláštní závěr včerejší kvalifikace.

Na dlouhých rovinkách v Monze vždy bylo výhodné držet se blízko za jiným vozem, hlavně v jednom měřeném kole kvalifikace, v závodě už jezdci musí kalkulovat s pneumatikami, přehříváním a tak podobně. Také vždycky platilo, že pro vozy se silnější aerodynamikou je jízda v takovém aerodynamickém vaku za jiným vozem ještě výhodnější než pro aerodynamicky slabší, užší vozy, jaké jezdily například v roce 2014. Letos se aerodynamický odpor vozů ještě zvýšil, přitom již v roce 2017 se měnila technická pravidla tak, aby vozy byly širší a lépe držely na trati. Včera tedy tak trochu došlo k nevyhnutelnému, když v samém závěru kvalifikace žádný z devíti jezdců nechtěl jet první, bez naděje na aerodynamický vak.

Přestože každý jezdec a každý tým měl možnost vyrazit na trať dříve, nebo v posledních dvou minutách času více spěchat, stevardi vybrali tři piloty, které potrestali pokáráním za to, že nejvíce porušili pravidlo zakazující "zbytečně pomalou jízdu" v kole před nebo po kvalifikačním pokusu. Vybraní byli Nico Hülkenberg, Carlos Sainz a Lance Stroll. Shodou okolností (nebo ne?) je to pro všechny tři první důtka v této sezoně, takže nenásleduje žádný tvrdý postih. Jedná se o tři jezdce ze tří různých týmů, ani jednoho špičkového.

V rozhodnutí se také píše, že stevardi žádají FIA, aby nějak zabránila opakování "tohoto typu situace".