Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Za chyby se platí, přesvědčil se McLaren

Za chyby se platí, přesvědčil se McLaren

Pokuta za chybu mechaniků

Tým McLaren dostal pokutu 5000 eur za nebezpečné vyslání Carlose Sainze po výměně kol zpátky do závodu. Ještě větším trestem však byl zkažený závod.

Carlos Sainz měl po startu ze sedmého místa velmi dobře rozjetý závod. Věřil si přinejmenším na udržení této pozice a zpočátku tomu vše nasvědčovalo. Ve 27. kole zamířil k mechanikům, aby si nechal vyměnit pneumatiky z měkké směsi na novou střední.

Mechanici se však trápili s upevněním pravého předního kola. Netrpělivost byla patrně příčinou toho, že jezdec dostal pokyn k odjezdu předčasně. Jakmile vyrazil od stání McLarenu, hned se mechanici chytali za hlavu ve zlé předtuše. Po několika vteřinách jezdec skutečně musel odstavit svůj vůz na okraji dráhy.

Sportovní komisaři věděli, že Španěl zastavil okamžitě po zjištění situace. Přesto museli tým v souladu s článkem 28.13 potrestat. Pokuta 5000 € však zdaleka není stejně tvrdým trestem jako odstoupení z dobře se vyvíjejícího závodu.

Není divu, že Carlos Sainz označil zastávku v boxu za katastrofu:

Rozsvítila se zelená, proto jsem si myslel, že auto je připravené na odjezd. Pak světlo zase zčervenalo, auto se opět zvedlo, pokračovalo se v montáži kola. Auto kleslo a znovu se zdálo, že je připravené… Byla to trochu katastrofa, ale takové věci se stávají. Všichni jsme lidé a můžeme udělat chybu. Potřebujeme vše analyzovat, učit se a zlepšovat.

Španěl si věřil na slušný bodový zisk. Renaulty sice byly rychlejší, ale na Alexandra Albona si troufal. Po vzájemném kontaktu měl drobné problémy v zadní části vozu a zpomalil možná o dvě až tři desetiny na kolo. Ale stejně si myslel, že Thajce zdolá.

Problémy při zastávce v boxu ho však v polovině závodu vyřadily z boje.