Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mistrovská matematika – čtyři jezdci, jeden pohár

Mistrovská matematika – čtyři jezdci, jeden pohár

Jaká cesta vede za titulem v IndyCar?

Do konce sezony IndyCar zbývá poslední závod. Za ten se udělují dvojnásobné body. Na titul tak mají šanci čtyři piloti. Šampionát vede Josef Newgarden (593 bodů), druhý je Alexander Rossi (552 bodů), třetí Simon Pagenaud (551 bodů), čtvrtý Scott Dixon (508 bodů). Hraje se ještě o 100 bodů za vítězství a o až čtyři bonusové body – jeden za vítězství v kvalifikaci, jeden za vedení alespoň v jednom kole v závodě a dva za vedení v největším počtu kol v závodě.

Newgarden si přál odjíždět z Portlandu alespoň s 60bodovým náskokem, to se mu nesplnilo. Na Rossiho má k dobru 41 bodů, na svého stájového kolegu Pagenauda ještě o bod více. Dixon v druhé polovině sezony vypadal, že se do boje o titul ještě zapojí, Dvě poruchy v posledních dvou závodech jej ale poslaly 85 bodů za Newgardena a na okruhu Laguna Seca, kam se formule vracejí poprvé od roku 2004, potřebuje malý zázrak.

Newgarden je přesto ve velmi komfortní pozici. Pokud skončí do čtvrtého místa, může mu být absolutně jedno, co se bude dít před ním. Teoreticky mu stačí i páté místo, Rossi by k titulu potřeboval vítězství a o dva bonusové body více, než kolik jich během víkendu získá Newgarden. Pagenaud musí vyhrát a získat o tři bonusové body více.

Případné šesté místo v cíli dává Newgardenovi šanci na titul navzdory vítězství Rossiho či Pagenauda, ale teď je to naopak Newgarden, kdo potřebuje bonusové body.. Musel by inkasovat o tři bonusové body víc než Rossi, respektive o dva více než Pagenaud.

V případě rovnosti bodů totiž slaví Newgarden. Má čtyři vítězství, pokud by Rossi vyhrál v Laguně Sece, bude mít jen tři. Pagenaud by jej případným vítězstvím vyrovnal, ale jeho další nejlepší výsledek je 3. místo z Pocona, Newgarden má oproti tomu dvě druhá místa. Pokud by se do mistrovského souboje zapojil Dixon, tak i pro něj by vítězství v závěrečném závodě bylo třetí letošní a v případě rovnosti bodů by slavil Newgarden.

Pokud by Newgarden skončil 7. až 10., stačí Rossimu nebo Pagenaudovi vyhrát, bonusové body v tomto případě nehrají žádnou roli.

Newgardenovo 11. místo v cíli otevírá Rossimu a Pagenaudovi cestu k titulu i z druhého místa v cíli. Rossi musí získat stejně bonusových bodů jako Newgarden, Pagenaud by potřeboval jeden navíc. Od 12. do 14. místa pro Newgardena bonusové body nehrají roli. Rossi i Pagenaud se stanou šampiony, i pokud v závodě skončí na druhém místě.

Třetí místo v cíli dává Rossimu a Pagenaudovi šanci na titul, pokud Newgarden obsadí 15. pozici. V takovém případě Rossi potřebuje dva bonusové body, Pagenaud tři. Bude-li Newgarden 16. Rossi se stane mistrem, když dokončí na třetí příčce a získá stejně bonusových bodů jako stávající lídr šampionátu. Pagenaud v takovém případě potřebuje o jeden bod navíc.

Jestliže Newgarden dojede 17. až 22., nabízejí se šance na titul pro oba vyzyvatele i z nižších pozic v závislosti na bonusových bodech.

Až umístění Newgardena na posledních dvou příčkách otevírá bez bonusových bodů dveře Dixonovi. Pokud by sbíral bonusové body a Newgarden ne, tak teoreticky má šanci i v případě, že Američan skončí 21. a 22. Novozélanďan musí bezpodmínečně vyhrát, aby Newgardena překonal. Zároveň Rossi a Pagenaud nesmějí skončit lépe než šestí a v případě, že budou na 6. místě, hrají opět roli bonusové body.

Rossi nesmí být šestý a zároveň mít alespoň o jeden bonusový bod víc než Dixon, Pagenaud pak nesmí mít o dva bonusové body víc než Dixon. V případě rovnosti bodů má Dixon výhodu lepších umístění vůči Rossimu i Pagenaudovi. Jestliže by se na základě rovnosti bodů rozhodovalo mezi Rossim a Pagenaudem, tak pokud Rossi vyhraje, bude mít výhodu on, v opačném případě Pagenaud.