Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Parabolica opět se štěrkovým kačírkem?

Parabolica opět se štěrkovým kačírkem?

Uvažuje se o tom...

Nový ředitel velkých cen F1 Michael Masi zváží možnost, že vedení okruhu v Monze požádá o navrácení štěrkového kačírku na vnější stranu slavné Paraboliky. Štěrk byl před pár lety potichu nahrazen rozlehlým asfaltovým parkovištěm, což jezdci okamžitě začali zneužívat. Jízdou až za obrubníky lze získat lepší výjezd na dlouhou hlavní rovinku. Říkalo se, že příští rok už budou na jezdce dohlížet přesné, ale ne moc populární senzory. To však není důvod, proč uvažovat o změně, stejně jako jím není estetika.

Důvodem je havárie, ke které před dvěma týdny došlo v závodě F3. Alex Peroni se velkou rychlostí řítil benevolentní asfaltovou zónou a měl tu smůlu, že středem vozu přesně trefil vysoký "buřtový obrubník", jak se říká neprůjezdným prvkům s vysokými hrboly. Vídáme je pravidelně na Red Bull Ringu, ale ne v tomto typu zatáčky. Nepromyšlený, nevyzkoušený a definitivně špatný nápad. Peroni se vznesl několik metrů vysoko, proletěl téměř celou asfaltovou zónu a jeho vůz se zastavil až na (ne pod, ani v, ale skutečně až na) bariéře s pneumatik, přičemž nos monopostu prorazil i plot chránící traťové maršály a diváky. Se štěrkem místo buřtů by se to nestalo.

"Dát tam opět štěrk místo asfaltu by mohlo problém vyřešit," potvrdil Masi. "Jiný obrubník, štěrkový kačírek, možná pouze pruh štěrku nebo tráva. Zvážíme všechny možnosti a pak budeme moci vybrat nejlepší řešení. Až tak jednoduché to ale ve skutečnosti není. Nemůžeme okruhu prostě přikázat, aby něco změnil přesně tak, jako chceme my."

Argumentem pro odstranění štěrku byly závody motorek, na které si Monza vždy jednou za čas dělá zálusk. Zatáčka také může zůstat v současné podobě, ovšem bez buřtového obrubníku, s tím, že příští rok dostanou šanci senzory.