Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Josef Newgarden – šampion stylem start-cíl

Josef Newgarden – šampion stylem start-cíl

Po zisku titulu jej čeká velký životní krok

Jen jednou přišel Josef Newgarden v průběhu letošní sezony o vedení v šampionátu, a to jen na necelý týden. Osmadvacetiletému Američanovi po právu patří letošní mistrovský titul, který je jeho druhý v kariéře. A našlápl k němu už v březnu na Floridě.

Technicky vzato byl prvním lídrem šampionátu Newgardenův stájový kolega Will Power, který do úvodního závodu startoval z pole position a tak získal první mistrovský bod, který byl k mání za vítězství v kvalifikaci. V závodě se ale radoval Newgarden a před květnem, tedy závody v Indianapolisu, měl na kontě ještě dvě druhá místa a jedno čtvrté.

Byl to ale jeho stájový kolega Pagenaud, kdo ve staré cihelně řádil. Vítězství ve velké ceně i v Indy500 jej po podprůměrném úvodu sezony vrátily do hry o titul. Po Indy500 se Francouz dokonce ujal vedení v šampionátu, byť o jediný bod.

Josef Newgarden ve voze Indy Lights v roce 2011

Newgarden odpověděl nejlepším možným způsobem – vítězstvím v prvním závodě v Detroitu. Do druhého startoval z pole position, chyba v souboji s Hinchcliffem jej ale stála dobré umístění. V Texasu mu ale tým vymyslel vítěznou strategii a pozdější šampion dokázal v krásném souboji udržet za zády Rossiho, který byl po většinu sezony jeho největším vyzyvatelem.

Ostatně to Rossi potvrdil zcela dominantním výkonem na Road Americe. Toronto zase vrátilo do boje o titul Pagenauda, který po Indy500 předváděl stejně matné výkony jako v úvodu sezony. Do Iowy Newgarden přijížděl jen se čtyřbodovým náskokem na Rossiho. Ale ani dlouhé zdržení způsobené deštěm jej nezastavilo, Newgarden počtvrté v sezoně vyhrál a odskočil na 29 bodů.

V Ohiu přišel okamžik, kdy se na Newgardena snesla vlna kritiky. V nájezdu do závěrečného kola byl čtvrtý. Své soupeře měl za sebou, zaútočil ale velmi optimisticky na Hunter-Reaye, skončil mimo trať a až na 14. místě. Náskok na Rossiho byl už opět jen šestnáctibodový. 

První angažmá v IndyCar - v týmu Sarah Fisher Hartman Racing.

V závěru sezony mu ale pomohly i potíže soupeřů. Rossi ztratil v Poconu i v St. Louis, Dixona v St. Louis a v Portlandu vyřadila technika. Přitom to byl obhájce titulu, kdo v závěru roku mocně dotahoval. V kalifornském finále tak Newgardenovi k titulu stačilo i osmé místo.

Celoživotní touha po rychlosti

Touha po rychlosti jej provází celý život. „Musela jsem být první, jinak to nebyl jeho den. Musela jsem být na prvním místě v řadě čekajících rodičů,“ vzpomíná Tina Newgardenová, Josefova maminka, že už když jej vyzvedávala ze školy, vyžadoval po ní malý Josef, aby byla „na pole position“.

Jako malý hrál Josef deset let baseball, touha po rychlosti ale převážila. Až ve 13 letech začal závodit v motokárách, jako patnáctiletý debutoval v závodní škole Skipa Barbera. Na přelomu dekády to zkoušel v Evropě ve formuli Ford a v roce 2010 v tehdy nové GP3. V další sezoně se vrátil domů a ovládl juniorskou sérii Indy Lights.

„Chtěl jezdit rychle. Zajímala ho rychlost. Jak se dostal ke Skipu Barberovi, pak do zámoří, pak do Indy Lights, tak ho to chytlo. Byl to drahý koníček. Je jeden z mála šťastných, kteří se dostali až sem. Jsem si jistá, že na každého, který to zvládne, je 500 dalších, kteří se o to snaží. On pracoval tak tvrdě,“  vybavuje si Tina Newgardenová.

Tři roky Newgarden závodil za tým Sarah Fisherové. Fanoušky bavil nejen svými výkony. Například když se shodou okolností a potíží s motory Chevrolet dostal ve druhém závodě k tomu, že do něj startoval z první řady, obcházel diváky s mikrofonem a kamerou a ptal se jich, jestli vědí, kdo je ten Josef Newgarden, který bude startoval z první řady. Nepoznal ho nikdo.

V roce 2015 se tým spojil se stájí Eda Carpentera a Newgarden vyhrál své první dva závody v IndyCar. Po roce ale společný projekt skončil, zůstala jen Carpenterova stáj. Newgarden pro ní získal další triumf. To neuniklo pozornosti předních týmů. Newgarden se přesunul k týmu Penske, kde ve voze s číslem 2 nahradil Juana Pabla Montoyu. A hned v prvním roce získal pro Rogera Penskeho další titul.

V roce 2017 získal Newgarden první titul

Nejen díky zisku druhého titulu bude rok 2019 tím, na nějž Newgarden nikdy nezapomene. Na začátku sezony se přestěhoval. Ze Severní Karolíny, kde sídlí tým Penske, se vrátil do Nashvillu v Tennessee, odkud pochází. Chtěl být blíže rodině. Ta se brzy rozroste.

Po loňské sezoně požádal svoji dlouholetou partnerku Ashley Welchovou na dovolené v Japonsku o ruku. Ta bez váhání souhlasila. Se svatbou se pár rozhodl počkat, až bude po letošní sezoně. Svatba čeká také Roberta Wickense, který se zotavuje po loňské vážné nehodě v Poconu. Zasnoubený je i vítěz Indy500 Simon Pagenaud.

Podle maminky se Josef příliš nezměnil, pořád je to ten náladový kluk, který je věčně zamračený, když se mu nedaří. Naučil se ale držet emoce na uzdě. „Opravdu chtěl ten druhý titul, aby něco dokázal. A teď dokázal, že sem patří,“ tvrdí Tina Newgardenová.