Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Barrichello se o víkendu vrátil k monopostům

Barrichello se o víkendu vrátil k monopostům

A dokázal vystoupit na stupně vítězů

Vedle Singapuru se během uplynulého víkendu děly zajímavé věci například také v Austrálii. Zde se totiž na okruhu Sandown Raceway uskutečnil historicky první podnik místního formulového šampionátu S5000.

Na startovním roštu tohoto klání se ovšem nepředstavili pouze australští závodníci s novozélandskými, ale také jedno hvězdné jméno světového formátu. Byl jím Rubens Barrichello, pro kterého se jednalo o návrat k formulovým závodům po dlouhých sedmi letech.

Po prvních testech Brazilec upozornil, že bude potřebovat nějaký čas, než si na monopost zvykne. Již během pátečních volných tréninků ale ukazoval, že ze svého umění nic nezapomněl. Zatímco v úvodních zkušebních jízdách se umístil na šestém místě, ve druhém tréninku již byl nad jeho síly pouze Tim Macrow a zajel druhý čas.

Slušnou rychlost si navíc dokázal přenést také do soboty, kterou zahájil třetím místem v kvalifikaci. Slibné startovní pozice ovšem v prvním kvalifikačním závodě nakonec využít nedokázal, neboť hned po startu kolidoval s Bartonem Mawerem. Po tomto nedorozumění oba závodníci vycestovali mimo trať a ztratili několik pozic. Do cíle nakonec „Rubinho“ přijel jako sedmý.

Promarněnou příležitost si ale vynahradil v neděli. Zadařilo se mu již ve druhém kvalifikačním klání, do kterého po otočení pořadí nejrychlejší desítky z kvalifikace vyrážel z osmého místa. Během závodu ale dokázal záskat čtyři pozice a cílem tak projel na první nepódiové, tedy čtvrté příčce.

V hlavním závodě, který předčasně ukončily červené vlajky po nehodě Alexe Davisona, se již ale na pódiu ocitl. Hned po startu se usadil na třetím místě a později dokázal povyskočit ještě o jednu pozici, když v kačírku skončil závod pro dosavadního lídra Tima Macrowa. V cíli tak z toho pro dvojnásobného vicemistra F1 byla druhá příčka za vítězným Jamesem Goldingem.

 Návrat Rubense Barrichella k formulovým závodům skončil pódiovým úspěchem.

 

Je škoda, že jsme si nemohli pořádně zazávodit,“ posteskl si v cíli Barrichello kvůli předčasnému konci hlavního závodu. Celkově ale u něj panovala spokojenost: „Bylo skvělé zde být. Šlo o hodně pozitivní víkend.

Před australským dobrodružstvím nastoupil Barrichelllo do formulového závodu naposledy roku 2012 v kalifornské Fontaně, kde absolvoval závěrečný podnik sezony IndyCar. Po svém odchodu z této série působil zejména v brazilském šampionátu cestovních vozů Stock Car, který se mu v sezoně 2014 podařilo dokonce ovládnout a závodí v něm také letos. Objevil se ale například i ve čtyřiadvacetihodinových závodech v Daytoně, Le Mansu nebo ve Spa-Francorchampsu.