Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Mazepin byl přísně potrestán

Mazepin byl přísně potrestán

Komisaři mu vytkli hrubou bezohlednost k soupeřům

Po startu dnešního závodu F2 v Soči zase všem pořádně zatrnulo. Nikita Mazepin s neovladatelným vozem vletěl do monopostu Nobutaru Macušity.

Jízda byla okamžitě zastavena a oba aktéři putovali na vyšetření do nemocnice. Nic vážného se jim naštěstí nestalo. Japonec nicméně zůstane přes noc hospitalizován.

Mazepin ovšem utrpěl jinou újmu. Byl totiž sportovními komisaři označen za jednoznačného viníka a přísně potrestán. Na startu úvodního klání v Abú Zabí se postěhuje o patnáct míst zpět a navíc inkasoval čtyři trestné body.

Nikita bude mít co vysvětlovat

Pilot se sám se kvůli lékařskému vyšetření nemohl slyšení zúčastnit, usvědčily ho však televizní záběry a výpověď Jacka Aitkena, který se do šlamastyky také zamíchal.

Jak proběhl celý incident? Suchým jazykem úředního protokolu je popsán takto: „Nehodu způsobil jednoznačně jezdec vozu s číslem 3 (Mazepin) naprostým nedostatkem ohleduplnosti ke svým soupeřům. Důsledkem byla těžká kolize, která jen shodou šťastných okolností neskončila daleko hůře.

Došli jsme k názoru, že jezdec vozu číslo 1 (Louis Delétraz) najel do zatáčky číslo 1 příliš rychle a nebyl schopen jí zvládnout. Způsobil tím řetězovou reakci, kdy vůz číslo 3 vytlačil vůz číslo 15 (Aitken) z dráhy. Poté, co oba vozy opustily trať, číslo 15 se vrátilo zpět výjezdovou zónou kolem bloků z pěnové hmoty, jak bylo nařízeno ředitelstvím závodu. Vůz číslo 3 touto cestou nejel a projel zónou napříč. Následně se střetl s vozem číslo 15 a pak s číslem 2 (Macušita), což vedlo k vyřazení vozu číslo 2 a zastavení závodu červenými praporky. Vůz číslo 3 nese za vše plnou odpovědnost.

Je tedy zřejmé, že Mazepinovi nejvíce přitížil divoký návrat zpět na trať.