Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mercedes byla jediná logická volba

Mercedes byla jediná logická volba

McLaren-Ferrari nedává smysl, nikdo nový nepřijde

Proč bude McLaren od roku 2021 používat pohonné jednotky Mercedesu? Protože si je sám vybral a zdá se, že byly i jedinou logickou volbou, když se už rozhodl odejít od Renaultu. Není tajemstvím, že Renault má na projekt ve F1 omezenější rozpočet než jeho soupeři a Cyril Abiteboul v novém rozhovoru prozradil, že to chtěl kompenzovat "synergiemi" s McLarenem. Ten chce ale zůstat nezávislý. Zahájit jednání s Hondou rok a půl po rozchodu si těžko představit a vyloučena byla i dohoda s Ferrari, jakož i stavba vlastního motoru.

"Ve formuli 1 se musíte dívat daleko dopředu. Motory Ferrari jsou nyní samozřejmě mimořádně silné, ale musíte vidět odhodlanost společnosti Mercedes-Benz," řekl ředitel týmu Zak Brown.

"Ferrari vůbec nepřicházelo v úvahu, naše značky nejsou kompatibilní, v cestovních automobilech jsme přímými konkurenty. Výroba vlastního motoru je nesmysl kvůli financím. Pouze největší automobilky, vyrábějící mnohonásobně více automobilů, si mohou dovolit přijít do F1. Je to dobré pro Mercedes, Renault, Hondu, ale ne pro McLaren."

Ferrari sice také není tak velká automobilka jako jeho tři konkurenti, ale výroba vlastních motorů u něj vychází z dlouhé tradice i z toho, že je vyrábí pro své luxusní sporťáky. S financováním vývoje složitých hybridních motorů pro F1 pak Ferrari pomáhá bonus za historický přínos.

Ještě zůstala možnost, že by McLaren do F1 přitáhl další automobilku.

"Ne, nikdo nový se sem nechystá," potvrdil šéf týmu Andreas Seidl. "Není reálné, aby do F1 v příštích letech přišel nový výrobce motorů. Prostě by ho to stálo příliš mnoho peněz. Kdo přijde, bude muset každý rok investovat a dlouho dohánět ostatní. Proto ani vlastní motor nikdy nebyl reálnou možností. Jsme rádi, že jsme se dohodli s Mercedesem."