Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Honda zatím neplánuje vlastní tým

Honda zatím neplánuje vlastní tým

Nadále se soustředí na vývoj motoru

Hondu čeká nejprestižnější závod sezony. V souvislosti s nadcházející Velkou cenou Japonska opět přišla na přetřes otázka, zda náhodou neuvažuje o plnohodnotný návrat do F1. Tedy s vlastním týmem.

Pánové z Liberty Media by tomu určitě byli nakloněni, protože by to byla úplně jiná káva než v poslední době představené pofidérní projekty. Jenže se patrně nedočkají.

Šéf motorsportu Hondy Masaši Jamamoto totiž na přímý dotaz webu RaceFans něco takového vyloučil. Alespoň prozatím. „Víme, že kontinuita ve F1 je nesmírně důležitá. Nyní jsme se pět let zabývali vývojem pohonné jednotky a postupně se dostáváme tam, kde jsme být chtěli. Kdybychom se teď současně vrhli na podvozek, hrozilo by, že sejdeme ze správné cesty. To nesmíme připustit,“ konstatoval.

Přešťastný Jamamoto se objímá s Christianem Hornerem po letošním triumfu ve VC Rakouska

Přiznal ovšem, že coby jediný dodavatel motorů bez tovární stáje je Honda vůči ostatním ve zjevné nevýhodě: „Zejména pokud jde o vliv na tvorbu pravidel. Nicméně se účastníme porad a jsme pochopitelně v neustálém kontaktu s Red Bullem a Toro Rosso.

Honda se ve F1 angažovala již v letech 1964 až 1968 (tehdy za ní závodili mj. John Surtees nebo Richie Ginther) a pak v periodě 2006 až 2008 s Rubensem Barrichellem a Jensonem Buttonem. Dohromady dosáhla tří vítězství ve velkých cenách, devíti pódiových umístění, dvou pole position a 154 bodů.