Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mercedes má jako první šest titulů za sebou

Mercedes má jako první šest titulů za sebou

VC Japonska – hra s čísly

Do konce šampionátu zbývají ještě čtyři velké ceny, ale už je rozhodnuto, že titul mistra světa jezdců i Pohár konstruktérů získá znovu Mercedes. Mezi týmy vládne jako první v historii už šest let v řadě.

Valtteri Bottas v Suzuce vyhrál a zůstává jediným jezdcem, který by ještě mohl Lewise Hamiltona připravit o obhajobu titulu. Nedá se však předpokládat, že by této ryze teoretické možnosti využil.

Podívejme se nyní na další zajímavá čísla z VC Japonska:

» Mercedes získal s předstihem šestý titul mezi konstruktéry. Úspěšnější jsou jen Ferrari (16), Williams (9), McLaren (8) a Lotus (7). Prvenství celkem získalo 15 různých konstruktérů.

» Mercedes triumfoval pošesté za sebou a vyrovnal tím dosavadní rekord Ferrari z let 1999 až 2004.

» Valtteri Bottas vybojoval šesté vítězství ve velké ceně a posunul se na 48. místo v historickém žebříčku. Počtem triumfů se vyrovnal například Johnu Surteesovi, Jochenu Rindtovi, Gillesi Villeneuveovi či Ralfu Schumacherovi.

» VC Japonska v Suzuce dosud nikdy nevyhrál jezdec startující ze druhé řady. Podařilo se to až na 31. pokus Valtterimu Bottasovi.

Valtteri Bottas (vlevo) a Lewis Hamilton se zasloužili o vítězství Mercedesu v Poháru konstruktérů

» Mercedes si připsal už 99. vítězství a je čtvrtým nejúspěšnějším týmem v historii. Zasloužilo se o to jen pět jezdců: Juan Manuel Fangio (8), Stirling Moss (1), Nico Rosberg (23), Lewis Hamilton (61) a Valtteri Bottas (6).

» Valtteri Bottas dosáhl jubilejního stého bodovaného umístění. V minulosti to dokázalo pouhých třináct jezdců. Čtyři z nich se nikdy nestali mistry světa: Felipe Massa, Rubens Barrichello, David Coulthard a Mark Webber.

» Bonusový bod za nejrychlejší kolo Lewise Hamiltona rozhodl o tom, že Mercedes už nemůže být v Poháru konstruktérů předstižen.

» Titul mistra světa mezi jezdci už mohou získat jen Lewis Hamilton nebo Valtteri Bottas. Mercedes tak jako první v historii získá šest prvenství za sebou i v šampionátu jezdců.

» Ferrari nevyhrálo VC Japonska od roku 2004, kdy v Suzuce triumfoval Michael Schumacher.

» Carlos Sainz se již po padesáté umístil na bodované pozici. Letos potřetí dojel mezi prvními pěti. Posunul se tím na 6. místo průběžného pořadí před Pierra Gaslyho.

» Daniel Ricciardo se z 16. pozice na startu posunul na 6. místo v cíli. V posledních sedmi závodech však teprve podruhé bodoval.

Daniel Ricciardo bodoval podruhé v posledních sedmi závodech

» Nico Hülkenberg z Renaultu bodoval v pátém závodě za sebou, ale v posledních dvou podnicích dojel až desátý. Je to jeho nejdelší bodová série u Renaultu.

» Ferrari obsadilo první řadu na startu letos potřetí, celkem už 64krát a vyrovnalo tím rekord Mercedesu.

» Sobotní kvalifikace byla kvůli tajfunu zrušená. Teprve popáté v historii se uskutečnila až v neděli dopoledne. Z toho třikrát se tak stalo v Suzuce – v letech 2004, 2010 a 2019. Také v roce 2010 ji vyhrál Sebastian Vettel.

» Ferrari získalo 227. pole position. Letos stál na první pozici Charles Leclerc šestkrát a Sebastian Vettel dvakrát. Stejný počet pole position získal i Mercedes.

» Poprvé od VC Kanady byl Sebastian Vettel v kvalifikaci úspěšnější než týmový kolega Charles Leclerc.

» Lewis Hamilton nevyhrál ze čtvrté pozice na startu od VC Maďarska 2009, tedy více než deset let.

» Jezdci Red Bullu dosáhli v kvalifikaci na tisícinu vteřiny stejného času. Max Verstappen stál na roštu pátý, protože čas zajel dřív.

» Pierre Gasly se probojoval do třetí části kvalifikace poprvé od návratu do týmu Toro Rosso.

» Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo potřetí za sebou v kvalifikaci porazil týmového kolegu Kimiho Räikkönena.

» Kevin Magnussen a Robert Kubica měli povolený start, i když v kvalifikaci nezajeli žádný čas. Oba dostali penalizaci pěti míst za výměnu převodovky. Polák startoval z uličky před boxy kvůli rozsáhlejším výměnám dílů.

» Elektronická šachovnice, označující konec závodu, se aktivovala již Bottasovým průjezdem cílem 52. a nikoliv správného 53. kola. Závod byl proto o kolo kratší.

Sergio Pérez sice v posledním kole havaroval, ale přesto skončil devátý a bodoval

» Sergio Pérez sice v posledním 53. kole havaroval, ale protože platily výsledky při průjezdu cílem 52. kola, obsadil 9. místo a získal dva body.

» Charles Leclerc byl potrestán penalizací pěti vteřin a dvěma trestnými body za kolizi s Maxem Verstappenem. Dalších deset sekund Leclerc inkasoval za to, že s poškozeným předním křídlem pokračoval v jízdě, ačkoliv ředitelství závodu nařídilo týmu jeho stažení.¨Racing Point podal po závodě protest na brzdové soustavy ve vozech týmu Renault.