Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren se zbavil Jamese Hinchcliffea

McLaren se zbavil Jamese Hinchcliffea

Vsadí na mladíky O´Warda a Askewa

Přestože ještě před necelými dvěma měsíci Sam Schmidt ujišťoval, že navzdory tomu, že po spojení s McLarenem přejde jeho stáj k motorům Chevrolet, zůstane jedním z pilotů James Hinchcliffe, teď se situace úplně změnila. McLaren má podle severoamerických médií oznámit v průběhu týdne sestavu pro příští ročník IndyCar - bez Hinchcliffea.

Za tým mají závodit poslední dva šampioni Indy Lights – Patricio O´Ward a Oliver Askew. Informoval o tom web Racer.com, se stejnou zprávou přišel i list Toronto Star. Jezdci ani tým se ke spekulacím nevyjádřili.

Pro dvaatřicetiletého Hinchcliffea to tak znamená konec. Podle kanadských médií by mohl u týmu zůstat, ale sveze se maximálně v Indianapolisu, kde by tým případně nasadí extra vůz.

Rozvázání kontraktu přišlo navíc tak pozdě, že Hinchcliffe bude těžko hledat místo jinde. Další vůz se rozhodl nasadit Chip Ganassi, jenže už najal Hinchcliffeova bývalého stájového kolegu Marcuse Ericssona. Třetí vůz by rád měl také Bobby Rahal, ale nemá na to dostatek finančních prostředků. Andretti už přidal auto pro Coltona Hertu a mít na roštu šest monopostů neplánuje.

Z týmů s motorem Honda tak zbývají už jen Dale Coyne Racing a stáj A. J. Foyta. Coyne by podle všeho měl pokračovat s dvojicí Ferrucci – Bourdais. Tony Kanaan, který závodil za stáj A. J. Foyta a na konci září se dohodl na pokračování i v příštím roce, ve chvíli, kdy vyplavalo na veřejnost rozhodnutí McLarenu zbavit se Hinchcliffea, zveřejnil na sociálních sítích status, kde si postěžoval na úroveň motorsportu.

„Závodění je celý můj život, miluju to, co dělám, s vrcholy i pády v podobě vítězství a porážek, ale někdy tenhle sport umí být zničující. Asi to k tomu patří,“ napsal Kanaan. Když se jej fanoušci ptali, co se mu stalo, odpověděl, že je v pořádku. „Není to o mně, je to o sportu,“ dodal.

Podle listu Toronto Star McLaren mělo pobouřit rozhodnutí Hinchcliffea nafotit akty pro stanici ESPN, která v rámci svého magazínu vydávala speciál o zraněních sportovců. Agentura AP uvedla, že už tehdy McLaren s Kanaďanem málem okamžitě rozvázal kontrakt:

 

Mexičan O´Ward se stal centrem zájmu McLarenu hned, jak jej Red Bull propustil ze svého juniorského programu. V juniorském programu IndyCar debutoval O´Ward v roce 2015 v sérii Pro Mazda, v druhém roce skončil na druhém místě. V další sezoně sice začal ročník v Indy Lights, přesunul se ale do třídy Prototype Challenge v americkém mistrovství sportovních vozů.

Vloni se do Indy Lights vrátil a s týmem Andretti Autosport získal titul. Na konci roku debutoval v IndyCar. Měl závodit za tým Harding Steinbrenner Racing, ten ale nakonec nasadil jen vůz pro Coltona Hertu. O´Ward odjel vybrané závody pro Carlin a pak se přesunul do Japonska do Super Formule.

Askew je letošním šampionem Indy Lights. Předtím závodil prakticky výhradně v juniorských sériích v rámci Road tu Indy – je šampionem U. S. F2000 z roku 2017, vloni skončil třetí v sérii Pro Mazda. Upozornil na sebe také v létě, kdy dostal možnost v Portlandu testovat vůz IndyCar a tým Chipa Ganassiho s ním byl nadmíru spokojený.