Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pět týmů nedosáhne na rozpočtový strop

Pět týmů nedosáhne na rozpočtový strop

Někdo může přijít o titul

Rozpočtový strop je jedna z největších změn, které F1 čekají od roku 2021. Se srovnatelnějšími rozpočty by týmy mohly začít stavět vyrovnanější vozy a snad jednou konečně opět vyhraje i někdo jiný než jezdec Mercedesu, Ferrari nebo Red Bullu. Vyrovnanější ale není automaticky rovný. I pokud odhlédneme od výjimek, které pod strop nespadají (platy jezdců, vývoj motorů…), je nastaven hodně vysoko, na 175 milionů amerických dolarů. Ještě v 90. letech se rozpočty špičkových týmů počítaly v desítkách milionů dolarů, loni ale mistrovský Mercedes utratil 416 milionů.

Ředitel McLarenu Zak Brown prohlásil, že jeho tým hodlá dosáhnout rozpočtového stropu, stejně jako tři tovární stáje Mercedes, Ferrari a Renault a Red Bull Honda. Druhá polovina pole tolik peněz pravděpodobně dohromady nedá.

"Očekávám, že rozdíly nebudou velké. Řekl bych, že Renault bude na rozpočtovém stropě, takže zde bude dohromady pět týmů s maximálním rozpočtem a pět dalších, které na něj nedosáhnou," řekl.

Šéf malého týmu Haas Günther Steiner by si přál, aby byl strop o celých 50 milionů dolarů nižší a výměnou za to by se mohla uvolnit technická pravidla. K tomu ale nejspíš nedojde před rokem 2025, pokud vůbec někdy.

"Nejlepší by bylo mít ještě nižší strop, ale je třeba uznat, že pro velké týmy bude náročné dostat se pod tento. Do těchto rozměrů rostly 20 let a nemůžete jim přikázat, aby během 12 měsíců odřízly polovinu týmu. Musí se to dělat postupně," zdůraznil.

"Já si dovedu představit strop sto, sto dvacet milionů. Každý z nás by takový rozpočet dokázal dát dohromady, to je taková normální částka. Startovní pole by pak bylo ještě mnohem vyrovnanější."

Rozpočtový strop bude zanesený do pravidel. Jenže ve F1 platí více než jinde, že pravidla jsou na to, aby se porušovala. Ross Brawn týmy varoval, že za podvody v účetnictví může jejich jezdec přijít o titul stejně, jako kdyby závodil ve voze nevyhovujícím předpisům.

"Kontrola financí bude dramatickou změnou ve světě F1. Chtěli jsme ji vícekrát v minulosti, ale dosud jsme nebyli úspěšní. Důležité je, že rozpočtový strop bude v pravidlech FIA. Tresty za jeho nedodržení budou v podstatě postihy za porušení sportovních pravidel a budou odstupňovány podle toho, jak vážného prohřešku se tým dopustí.

V minulosti jsme v zásadě měli omezení zdrojů, jenže to byla gentlemanská dohoda. Jak se zdá, v padoku není moc gentlemanů, proto dohoda ztroskotala. Pokud ale někdo poruší to, co teď zavádíme, tak může špatně skončit. Pokud někdo úmyslně poruší finanční pravidla, může klidně přijít o titul. Porušování pravidel mívá vážné následky," upozornil šéf sportovních záležitostí F1.