Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Stroll koupil část automobilky Aston Martin

Stroll koupil část automobilky Aston Martin

Racing Point bude od roku 2021 jejím továrním týmem

Po týdnech dohadů to teď máme černé na bílém. Konsorcium vedené Lawrencem Strollem získalo částečný majetkový podíl v automobilce Aston Martin. Včera večer to schválilo narychlo svolané představenstvo společnosti.

Stroll nyní kontroluje 16,7 % akcií firmy Aston Martin Lagonda Limited. Zaplatil za ně 182 milionů liber, což je v přepočtu hodně přes pět miliard korun. „Jsem rád, že se moji společníci v konsorciu dohodli s představenstvem a hlavními akcionáři,“ uvedl v tiskovém prohlášení. „Jde o významnou a dlouhodobou investici, která zvyšuje finanční bezpečnost Aston Martinu.

Tu tradiční značka nutně potřebuje. Její akcie šly v poslední době dramaticky dolů a vedení v předstihu varovalo, že hospodářský výsledek za rok 2019 bude horší, než se očekávalo. Stroll a spol. do ní proto v první fázi nalijí dalších 318 milionů liber. „Je nutné, abychom se konsolidovali, minimalizovali rizika a dostali se do dlouhodobého ziskového růstu,“ zdůraznil dosavadní šéf Aston Martinu Andy Palmer. 

Od roku 2021 se z Racing Pointu stane Aston Martin

Zvěsti o zájmu kanadského miliardáře se objevily již počátkem prosince. Nebyl ovšem jediným uchazečem, kolem kroužil i čínský výrobce automobilů Geely.

Pro F1 je důležité, že Stroll je současně vlastníkem týmu Racing Point. Ten podle uzavřené smlouvy vstoupí do sezony 2021 jako tovární ekipa Aston Martinu a bude jí po následujících deset let.

Na partnerství Aston Martinu a Red Bullu pro rok 2020 to nicméně žádný vliv nemá. Také společný projekt hypersportu Valkyrie bude dotažen do konce.