Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Testy formule Renault zahájil nejlépe Collet

Testy formule Renault zahájil nejlépe Collet

Ptáček na úvod sedmý

Během tohoto týdne zažily své první letošní vystoupení na závodní dráze monoposty Eurocupu formule Renault. Stalo se tak během středy a čtvrtka, kdy se na okruhu ve Valencii uskutečnila první plánovaná série předsezonních testů.

V porovnání s předchozím ročníkem uvidíme v roce 2020 ve startovním poli o jednu stáj více. K osmičce loňských účastníků se připojí ART Grand Prix. Tento významný hráč na juniorské formulové scéně se do šampionátu vrací poprvé od roku 2003, kdy ještě používal název ASM a v jeho barvách zářila současná hvězda IndyCar Series Simon Pagenaud. Poslední vítěz závodu 500 mil Indianapolisu skončil před sedmnácti lety na celkové třetí příčce.

Že i letos stáj hodlá na této scéně bojovat o příčky nejvyšší, ukázal již první den testů. Její pilot Victor Martins během něj totiž potvrdil svůj úmysl odčinit v této sezoně svou těsnou porážku od Oscara Piastriho z loňského roku a zaznamenal středeční nejrychlejší čas. Francouzovo nejpovedenější kolo mělo hodnotu 1:29,279. O necelou půlsekundu dokázal porazit druhého Lorenza Colomba a o zhruba další desetinu pomalejší byl Martinsův týmový kolega Paul Aron, který skončil na třetím místě.

První den testů ovládl Victor Martins. Foto: ART Grand Prix

Také ve čtvrtek se Martinsovi podařilo rámovat výsledkovou listinu. Tentokrát ovšem na jejím konci. Loňského vicemistra, který tentokrát zajel čas 1:29,371, pokořili druhý Michail Bělov (1:29,342) a vítězný Caio Collet (1:29,063). Pilot týmu R-ace GP se tímto počinem navíc nepostaral pouze o čtvrteční nejrychlejší čas, ale rovněž o nejlepší výkon celých testů.

„Na tomto okruhu jsem s týmem jezdil poprvé a s pokrokem, kterého jsme během obou dnů dosáhli, jsem spokojen. Atmosféra je skvělá a dnes jsme udělali velký krok vpřed. Jsem spokojen s tím, jak vše dnes probíhalo, jednalo se ale pouze o testy. Jestliže však udržíme tuto formu, budeme mít podle mého názoru vše, co pro boj o titul potřebujeme. Tak jako v loňském roce je zde příslib urputných bitev mezi silnými závodníky. Myslím si ale, že dva nebo tři týmy se odtrhnou a my budeme jedním z nich,“ uvedl ve čtvrtek optimistický Brazilec.

Pokud by se Colletova předpověď vyplnila, šlo by o dobrou zprávu mimo jiné i pro české fanoušky. Jedním z jeho parťáků totiž bude u stáje R-ace GP také Petr Ptáček, který do řad francouzské ekipy míří z týmu Bhaitech. Při svém prvním vystoupení v novém působišti si pražský rodák připsal na své konto nejprve 15. čas během středy a poté si o den později polepšil na sedmou příčku.

Petr Ptáček obsadil v kombinovaných výsledcích testů sedmé místo. Foto: R-ace GP

V akci jsme mohli ve Valencii vidět také ženy. Nejlépe se vedlo Martě Garcíové. Čtvrtá nejúspěšnější pilotka loňského ročníku W Series, která bude v ryze ženském šampionátu pokračovat také letos, obsadila během obou dní v kokpitu vozu stáje Fernanda Alonsa FA Racing 20. příčku.

Na letošní ročník W Series se ale na okruhu Ricarda Torma připravovala rovněž Martina jmenovkyně Belén Garcíová. Ta do své přípravy zahrne v Eurocupu dokonce i závodění, když s týmem Global Racing Service nastoupí do úvodního podniku. Se stejnou stájí testovala i tento týden ve Valencii a zatímco ve středu skončila 24., ve čtvrtek si polepšila alespoň na 22. místo.

Na dráze se během posledního dne objevila ještě jedna loňská účastnice W Series, která také letos plánuje v šampionátu pokračovat – Fabienne Wohlwendová. Lichtenštejnská závodnice ale obsadila poslední 25. příčku.

V testování měl šampionát pokračovat během dneška a zítřka v Barceloně. Kvůli koronaviru se tak ale nakonec nestane. Poslední testování je na programu ve dnech 31. března a 1. dubna ve francouzském Le Castelletu. Kromě barcelonských testů došlo na začátku tohoto týdne také ke zrušení úvodního podniku, který se měl konat 18.-19. dubna v Monze. Aktuálně by tak sezona měla odstartovat o víkendu 9.-10. května v Silverstone.

Výsledky prvního dne testů: 1. Victor Martins (Francie, ART Grand Prix) 1:29,279, 2. Lorenzo Colombo (Itálie, Bhaitech) 1:29,722, 3. Paul Aron (Estonsko, ART Grand Prix) 1:29,873… 15. Petr Ptáček (Česká republika, R-ace GP) 1:30,898.

Výsledky druhého dne testů: 1. Caio Collet (Brazílie, R-ace GP) 1:29,063, 2. Michail Bělov (Rusko, M2 Competition) 1:29,342, 3. Victor Martins (Francie, ART Grand Prix) 1:29,371… 7. Petr Ptáček (Česká republika, R-ace GP) 1:29,772.

Kombinované výsledky: 1. Caio Collet (Brazílie, R-ace GP) 1:29,063, 2. Victor Martins (Francie, ART Grand Prix) 1:29,279, 3. Michail Bělov (Rusko, M2 Competition) 1:29,342… 7. Petr Ptáček (Česká republika, R-ace GP) 1:29,772.

zdroj: FORMULE.cz