Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pořadatele velkých cen chtějí slevu

Pořadatele velkých cen chtějí slevu

Rušení závodů také stojí peníze.

Pořadatele velkých cen tvrdí, že pokud chce formule 1 naplnit ambiciózní plán 15 velkých cen v sezoně zasažené pandemií Covid-19, bude jim muset finančně pomoci. Není řeč o posílání peněz z účtů formule 1 na pořadatelské. Stačilo by slevit z extrémně vysokých poplatků. V opačném případě se do improvizovaného kalendáře nikdo nepohrne.

"Pokud je alespoň trochu zajímá finanční zdraví promotérů, budou muset poskytnout slevy," cituje The Independent jednoho z nich. "Jako pořadatel musíme rezervovat stovky autobusů. To se dělá 90 dní předem a společnosti si za zrušení účtují poplatky. Kromě toho máme na krku další účet za stovky policistů, kteří jsou potřební během závodního víkendu. Také tady hrozí penále za zrušení. Kromě toho je třeba postavit dočasné tribuny a obří stany, které se objednávají šest až osm měsíců před závodem, přičemž stavba začne 60 až 90 dní před datem konání. Když do závodu zůstává šest týdnů, začínáme utrácet více než milion eur týdně."

Promotérovi buď pomáhá stát,region či město, nebo je závislý pouze na příjmu z prodaných vstupenek. Jenže v aktuální situaci se lidé na tribuny nepohrnou.

"V této fázi roku již zpravidla bývá vyprodáno. Většina vstupenek se prodá lidem mimo region a ti si takový výlet chtějí naplánovat předem. Obyčejně registrujeme, že 80 % těchto lidí má rezervaci nejméně čtyři měsíce předem," tvrdí nejmenovaný zdroj.

Pokud se obavy z hluboké hospodářské krize naplní, prodeji lístků to také zrovna nepomůže.

Pandemie jednou poleví. Bude pak ale o lístky na velké ceny vůbec zájem? Foto: Red Bull

Zdroj: FORMULE.cz