Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Okruh v Šanghaji otevřený, Red Bull Ring zavřený

Okruh v Šanghaji otevřený, Red Bull Ring zavřený

Marko by si dovedl představit dva závody v Rakousku

Zatímco Red Bull Ring prozatím oficiálně zavírá své brány pro všechny druhy podniků, z Číny přichází jedna pozitivní zpráva.

Současná pandemie nemoci Covid-19 začala již v listopadu nebo v prosinci 2019 v Číně. Tato země s ní i jako první začala bojovat a obecně se má za to, že nejhorší má za sebou. Mnohá opatření zůstávají v platnosti a stále se ví o více než 1000 nakažených, ale ve městě Wu-chan, kde to všechno začalo, byla zrušena karanténa a obyvatelé ho opět mohou svobodně opustit.

Pro světový motorsport je dobrou zprávou znovuotevření šanghajského okruhu. Obnovení provozu odstartovala menší akce věnovaná značce Porsche. První velké závody by se prý mohly začít pořádat v červnu. Pořadatelská společnost Juss Events se již zajímá o znovuzařazení Velké ceny Číny do kalendáře F1.

Zavření okruhu Red Bull Ring není velkou zprávou, spíše varovným prstem, jelikož v Rakousku se teď beztak nedají pořádat žádné větší akce. VC Rakouska je naplánována až na 5. července, přesto je ale v aktuálním kalendáři druhá po VC Francie. Poradce Red Bullu pro motorsport Helmut Marko by na okruhu tento rok F1 rád přivítal i vícekrát, ale bude záležet na tom, kdy si státy Evropské unie vzájemně otevřou hranice a zruší karantény.

"I kdybychom u nás směli podnik zorganizovat, bude nám to málo platné, pokud budou mít jiné státy stále v platnosti omezení cestování v rámci Evropy. Nikdo nebude chtít přijet s tím, že pak bude doma týdny v karanténě. Zdá se, že situace se začíná zlepšovat, ale nemohu nic slíbit ani vyvrátit," řekl.

"Výhodou je, že okruhy jako náš mohou otevřít brány okamžitě. Takže bychom mohli mít i dva závody. Vše ale závisí na tom, zda budeme moci mít závod s diváky, a na dohodě s Liberty Media."

V zemi, odkud se nákaza rozšířila, by mohla odstartovat i sezona F1. Foto: AlphaTauri

Zdroj: FORMULE.cz