Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

F1 odmítla další odložení nástupu nových vozů

F1 odmítla další odložení nástupu nových vozů

Novou generaci uvidíme za necelé dva roky

Liberty Media a Mezinárodní automobilová federace trvají na svém plánu přivést k životu novou generaci vozů F1 v roce 2022, přestože se několik týmů dožadovalo dalšího odkladu.

Drastická změna technických pravidel byla původně naplánována na rok 2021. Už příští rok měli závodníci F1 dostat vozy využívající přísavný efekt, jenž má umožnit těsnější a delší souboje na trati. Auta také mají být hezčí, mít jednodušší přítlačná křídla, osmnáctipalcová kola a další prvky. Krize způsobená novým koronavirem ale udělala velký škrt přes vývojové plány a i z finančních důvodů se týmy, FIA a majitelé F1 rychle dohodli na ročním odkladu.

Někteří šéfové týmů ale argumentují, že i příští rok se jistě ponese ve znamení finanční nejistoty. Velkou vývojovou zátěž je proto třeba přesunout až na rok 2022, což by znamenalo nové vozy v sezoně 2023. Ross Brawn a Jean Todt návrh razantně odmítli na stejné telekonferenci, na níž týmy informovali o prodloužení povinné odstávky a probírali nápad na žetonové omezení vývoje.

Je třeba říci, že ne všichni šéfové týmů byli pro další odklad. Mnozí se obávají, že během dlouhého období čekání by konkurenti mohli prosadit další úpravy technických pravidel a jejich dosavadní práce na projektu vozu nové generace by přišla vniveč. Také jsou tady týmy jako Renault, který avizoval přechodnou sezonu 2020, ze které jsou už teď dvě, Ferrari, jež v zimě s aktuálním vozem nebylo vůbec spokojeno a zůstane mu i na rok 2021, nebo Williams, chtějící letos ukončit trápení s aktuálním nepovedeným konceptem.

Některé týmy chtěly sezonu 2020 pouze přetrpět. Teď se svých aktuálních vozů nezbaví až do konce roku 2021. Foto: Renault

Zdroj: FORMULE.cz