Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sennův splněný slib Irvinea bolel

Sennův splněný slib Irvinea bolel

Je to čest být zfackován legendou

Podrobnostmi k jedné slavné epizodě v historii F1 přispěl Rubens Barrichello. V roce 1993 působil jako pilot týmu Jordan a ve Velké ceně Japonska dostal nového parťáka Eddieho Irvinea (jehož o mnoho let později vystřídal ve Ferrari).

Irvine jel svůj úplně první závod ve F1 a byl pořádně namotivovaný. Natolik, že ve víru souboje s Damonem Hillem odmítl vzít na vědomí blížícího se Ayrtona Sennu. Háček byl v tom, že Brazilec vedl a oba se chystal předjet o kolo. Ani jeden z nich ovšem nemínil uhnout. Před Irvinea se trojnásobný šampion nakonec dostal, na Hillovi však ztroskotal. Zarputilý Ir toho využil a vzal si kolo zpátky.

V cíli se Senna, navzdory tomu, že vyhrál, vydal vyrovnat si s ním účty. Barrichello vyslechl následující dialog. Senna: „Jsi úplně blbý? Nevíš, co znamenají modré praporky?“ Irvine: „Co má bejt?“ Senna: „Asi ti jednu vrazím.“ Irvine: krčí rameny. Senna: plní slib. 

S Irvinem měl Senna (v popředí) ve VC Japonska 1993 nečekané problémy. Foto: archiv

Nejprve naznačil ránu a potom mu opravdu vlepil facku,“ vybavil si po letech Barrichello. „S Eddiem to ale vůbec nepohnulo. Jen konstatoval, že bude mít co vyprávět svým dětem a vnoučatům.“ Svého jezdce se prý nezastali ani přítomní mechanici Jordanu. „Pouze se chechtali a gratulovali mu, že ho zpohlavkovala taková legenda,“ podotkl Barrichello.

Senna si za nesportovní chování vysloužil podmínečnou stopku na dva závody. Irvine, který tenkrát ve Fudži obsadil šesté místo a hned při premiéře bodoval, se záhy přimotal do dalšího maléru. V úvodním podniku sezony 1994 v Interlagosu zavinil masovou kolizi a inkasoval distanc na tři velké ceny. V tomto případě však natvrdo.

Zdroj: FORMULE.cz