Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bývalý pilot IndyCar Bob Lazier zemřel na koronavirus

Bývalý pilot IndyCar Bob Lazier zemřel na koronavirus

V roce 1981 byl nováčkem roku CART

Bývalý pilot IndyCar Bob Lazier, jehož synové Buddy a Jaques také v sérii závodili, zemřel v sobotu na potíže spojené s onemocněním Covid-19, které způsobuje nový koronavirus. Lazierovi bylo 81 let. Smutnou zprávu oznámila jeho rodina.

Ta také potvrdila, že onemocnění, které během posledních měsíců doslova paralyzovalo celý svět, si vyžádalo oběť i ve světě motorsportu. „Tak jako v životě, svedl pořádný boj ze všech sil. Bude nám chybět,“ řekl Lazierův mladší syn Jaques televizi CNN.

Lazier zemřel v Denveru ve státě Colorado. Právě do Colorada se rodák z Minneapolisu v Minnesotě přestěhoval poté, co si Skalisté hory zamiloval během líbánek v roce 1963. S manželkou nejdříve pracovali v hotelích. Lazier rozjel úspěšnou stavební firmu, která proměnila zapadlou pasteveckou vesnici Vail ve světoznámý lyžařský resort.

Velkou vášní Boba Laziera ale zůstávalo závodění. V 70. letech závodil ve formuli Vee, formuli 5000 či v šampionátu Mini-Indy. Nakonec se jako 42letý dostal v roce 1981 do CART. Za tým Fletcher Racing odjel celou sezonu, když střídal vozy March 81C a Penske PC7.

Jeho nejlepšími výsledky byla čtvrtá místa z Watkins Glen a okruhu bratří Rodríguezů v Mexico City a pátá příčka z Riverside. Lazier získal 92 bodů, obsadil deváté místo a ve 42 letech se stal nejlepším nováčkem sezony. Až za ním skončili v pořadí šampionátu Al Unser, který taktéž odjel všechny závody, či Mario Andretti. Ten ale polovinu závodů vynechal. 

Bob Lazier při svém jediném startu v Indy500. Foto: IndyCar

Součástí šampionátu CART nebyla Indy500. Lazier se kvalifikoval jako třináctý a třináctka mu štěstí nepřinesla. Ve 154. kole musel odstoupit kvůli závadě motoru. Klasifikován byl jako 19.

O start v Indy500 se chtěl pokusit i následující rok, Po tragické nehodě Gordona Smileyho v kvalifikaci se ale ze závodu odhlásil, protože rodina o něj měla obavy.

Lazier ale závodil dál. Ještě poměrně nedávno se objevil v závodech historických vozů ve Staré cihelně. Krom toho se staral o závodnickou kariéru svých synů. Starší Buddy debutoval v Indianapolisu s rodinným týmem, ale nekvalifikoval se. Byl ovšem jezdcem, který vytěžil zřejmě nejvíce z rozkolu v americkém motorsportu a vzniku Indy Racing League. V roce, kdy se série oddělila od CART, vyhrál Buddy Lazier Indy500. V roce 2000 se pak stal šampionem.

Kariéra Jaquese Laziera už tak hvězdná nebyla. Mladší z bratrů Lazierových závodil v IRL v rozmezí let 1998 až 2010, nikdy ale neodjel kompletní sezonu. Jeho nejzářnější chvíle přišla v Chicagu v roce 2001, kde se dočkal svého jediného vítězství v IRL. Ovšem díky tomu jsou synové Boba Laziera jedinou sourozeneckou dvojicí, která se v IRL radovala z vítězství.