Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

McLaren a Ferrari mohou podepsat

McLaren a Ferrari mohou podepsat

Nová dohoda Concorde je již na spadnutí

McLaren a Ferrari deklarují připravenost podepsat novou Concordskou dohodu. Smlouva pojmenovaná podle místa, kde byla v roce 1981 podepsána první dohoda tohoto typu, zaváže týmy k účasti ve formuli 1 na několik dalších let, minimálně do roku 2025. Na oplátku se majitel série zaváže dělit se s týmy o příjmy podle pevně stanoveného klíče. Nový klíč by měl méně favorizovat současnou trojici velkých týmů (Ferrari, Mercedes a Red Bull) a více podpořit menší. Jedná se o důležitý třetí pilíř k technickým a sportovním pravidlům, jejichž nová podoba už byla sjednána.

Úmysl zůstat ve F1 nedávno deklaroval Renault a Mercedes představil podmínky, které F1 již začala plnit. Se dvěma nejstaršími týmy na palubě by podpis v pořadí již osmé dohody neměl být daleko.

"Nová Concordská dohoda bude výborným odrazovým můstkem k udržitelnosti, růstu a úspěchu formule 1 a všech jejích účastníků. McLaren Racing je na sto procent ve F1. Jsme připraveni kdykoliv podepsat," řekl v Maďarsku Zak Brown, generální ředitel nejstaršího anglického týmu.

"Ferrari je připraveno podepsat," nechal se slyšet Mattia Binotto, šéf nejoblíbenějšího týmu. "Myslím, že to přijde již brzy. Můžeme být spokojeni, F1 uznala důležitost účasti Ferrari v šampionátu. Pro nás to bylo klíčové a nyní jsme spokojeni."

Uznání důležitosti nejstaršího týmu dávala dosud F1 najevo v amerických dolarech a nejspíš v tom bude pokračovat. Vzhledem k zavedení rozpočtového stropu by se peníze navíc neměly přetavit do dlouhodobé konkurenční výhody Scuderie.

McLaren se pustil do Indycar a pokukuje po vytrvalostním mistrovství, ale prioritou určitě zůstane F1. Foto: McLaren

Šéf týmu Racing Point Otmar Szafnauer se vyjádřil, že k plné spokojenosti mu ještě chybí dořešení pár detailů, ale také očekává brzké ukončení dlouhého vyjednávání.

K slavnostnímu oznámení budou v brzké době dvě zvláštní příležitosti. Na Silverstone se 9. srpna pojede druhý závod a bude pojmenován Velká cena 70. výročí, F1 bude slavit 70 let od vzniku mistrovství světa. Pokud by se to nestihlo, 13. září se výjimečně pojede na okruhu Mugello a shodou okolností to bude tisící velká cena Ferrari.

Zdroj: FORMULE.CZ