Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Brazilcům teče do bot a vyhrožují

Brazilcům teče do bot a vyhrožují

Velká cena se prý mohla v pohodě odjet

Ve stínu oznámení o zařazení tří nových velkých cen do kalendáře MS F1 zůstalo definitivní zrušení čtyř jiných. Snad v tom byl i jistý záměr.

Jejich představitelé tuto skutečnost sice komentovali se smutkem, ale i s jistou mírou pochopení. Jedinou výjimku představuje Tamas Rohonyi. Navzdory svému jménu je promotérem VC Brazílie a rozhodnutí „nemůže akceptovat“.

Jeho argumentace se opírá o to, že situace kolem nemoci Covid-19 je v jeho zemi sice skutečně bídná, jenže: „Brazílie je obrovská. Je to, jako byste házeli do jednoho pytle Kalifornii a Floridu. Máme k dispozici čísla pro stát a město Sao Paulo. Poskytli jsme je lékařské komisi FIA. Jsou příznivá, dokonce proporcionálně lepší než v případě Velké Británie.“ 

Úsměvy jdou stranou. Teď nemůže Tamas Rohonyi (na snímku vlevo) přijít Chasemu Careyovi na jméno. Foto: F1

Zde je ovšem na místě podotknout, že právě „koronavirové“ údaje z Brazílie jsou obecně zpochybňovány a označovány za silně podhodnocené, především pro malý počet provedených testů.

Stejně tak lze oponovat Rohonyimu tvrzení, že jsou schopni uspořádat podnik přesně podle krizového protokolu FIA. Kritici upozorňují, že v podmínkách velkoměsta, zvláště charakteru Sao Paula, je to mimořádně obtížné.

Rohonyi sáhl až k otevřené výhružce, že věc skončí u soudu. V tomto bodě ho můžeme chápat. Jím vedená společnost investovala do modernizace Interlagosu v přepočtu přes sedm milionů eur. Především do rekonstrukce padoku, sociálních zařízení a odvodňovacího systému. Ke všemu VC Brazílie letos končí licenční smlouva a šéf F1 Chase Carey se prý ohlíží po jiné alternativě. Hodně důvodů k nejistotě a podrážděnosti.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Toro Rosso