Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na Silverstone se zatýkalo

Na Silverstone se zatýkalo

Na okruh pronikli zelení aktivisté

To, co se neodvážili udělat ani nejfanatičtější angličtí fanoušci, nedělalo včera problém čtyřem aktivistům ze skupiny Extinction Rebellion (Povstání proti zániku). Plakát s logem skupiny na chvíli překryl reklamu v zatáčce Club, když jezdci vyrazili do zahřívacího kola. Všichni byli zadrženi strážní službou okruhu Silverstone a předání do rukou northamptonshirské policie.

Webová stránka Extinction Rebellion se snaží vysvětlit, že úmyslem protestujících nebylo narušit průběh závodu, jelikož proti F1 nic nemá. Naopak bylo třeba poukázat na to, že formule 1 má v řešení ekologických problémů náskok před Spojeným královstvím i Evropou.

"Dnešek byl příležitostí připomenout světu, že klimatická a ekologická krize nezmizely a zhoršují se každým dnem," píše se na webové stránce. "Sice F1 tleskáme za odvážné kroky a odhodlání dosáhnout do roku 2030 uhlíkové neutrality, ale to jen poukazuje na frašku, kterou je cíl EU i vlády Spojeného království dospět k témuž až v roce 2050. I svět velkých cen ví, že nemůžeme čekat do roku 2050."

Není to první takové narušení velké ceny. V roce 2013 hnutí Greenpeace během VC Belgie protestovalo proti ropnému gigantu Shell, jenž byl titulárním sponzorem závodu. Těžko zapomeneme také na rok 2003, kdy v Silverstone mezi monoposty pobíhal kněz Neil Horan, aby fanoušky F1 upozornil, že konec světa je už za nejbližším rohem.

Okolí tratě nebylo tak liduprázdné, jak to vypadalo. Foto: Williams

Zdroj: FORMULE.CZ