Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Startovní listina sezony 2021

Startovní listina sezony 2021

Noví jezdci, nové týmy, nová spojenectví

Mezinárodní automobilová federace již má na svém webovém portálu zveřejněnou startovní listinu Mistrovství světa Formule 1 sezony 2021.

V příštím roce budou čtyři týmy používat motor Mercedes, tři Ferrari, dva Honda a pouze jeden tým bude mít Renault. Renault totiž přichází o posledního zákazníka, tým McLaren, který počínaje touto sezonou začíná používat pohonné jednotky Mercedesu.

V seznamu týmů máme novinky, i když se šampionátu zúčastní 10 stájí, které se v něm objevily už loni. Tovární tým Renaultu přebírá identitu značky Alpine a Racing Point díky svému majiteli získal neméně sportovní jméno Aston Martin.

Sauber přestává být jediným vlastníkem týmu, který nemá své jméno v jeho jménu. Ten se nadále jmenuje Alfa Romeo Racing Orlen, přičemž Orlen je sponzor testovacího jezdce Roberta Kubici. Druhým takovým týmem se stává již zmíněný Aston Martin, který zůstává ve vlastnictví společnosti Racing Point UK. Tým Williams již nepatří rodině Williamsových, ale investoři přebrali přímo mateřskou společnost Williams Grand Prix Engineering, takže z tohoto pohledu se nic nezměnilo.

Titulárním sponzorem týmu Mercedes-AMG zůstal Petronas, Scuderia Ferrari má ve jménu Mission Winnow a v názvu AlphaTauri poslední rok zůstává Honda.

Na seznam závodníků přibyli Fernando Alonso (Alpine), Nikita Mazepin (Haas), Mick Schumacher (Haas) a Juki Cunoda (AlphaTauri). Místa museli uvolnit Alexander Albon (Red Bull), Daniil Kvjat (AlphaTauri), Kevin Magnussen (Haas) a Romain Grosjean (Haas). Evidentně nejdelší přestupové domino spojilo Alonsa s Albonem. Alonso nahradí Daniela Ricciarda v Renaultu/Alpine, Ricciardo vymění Carlose Sainze ml. v McLarenu, Sainz jde do Ferrari namísto Sebastiana Vettela, Vettel vytlačil z Racing Pointu/ Aston Martinu Sergia Péreze Mendozu a Pérez obsadil Albonovo místo v Red Bullu.

Posledním dílkem skládanky bylo místo u týmu Red Bull. Foto: FIA

Zdroj: FIA, úvodní foto: Mercedes