Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes prý v Abú Zabí záměrně zpomalil

Mercedes prý v Abú Zabí záměrně zpomalil

Prohrát bitvu, vyhrát další válku?

Web f1-insider a jeho korespondent Ralf Bach přišli s tvrzením, že Mercedes záměrně přepustil poslední velkou cenu sezony 2020 Maxi Verstappenovi z Red Bullu.

Ještě v Abú Zabí se někteří členové týmu Mercedes nechali slyšet, že část viny za nečekanou prohru nesou pohonné jednotky, kterým musel být snížen výkon kvůli obavám z blížícího se konce jejich životního cyklu. Jezdci však tvrdili, že o ničem nevědí. Později tým věc ukončil tvrzením, že výkon motorů byl snížen, ale jen málo, že to vlastně ani nestalo za řeč. Podle zdroje z Red Bullu ale tým ve spolupráci s Hondou udělal po závodě analýzu, podle níž Lewisi Hamiltonovi i Valtterimu Bottasovi kamsi zmizelo 50 koní!

"V Red Bullu jsou přesvědčeni, že Mercedes nemusel obětovat výkon, ale že to tak chtěl. Data z GPS analyzovaná Red Bullem i Hondou se shodují," píše web.

Mercedes také přímo v závodě otestoval ořezanou podlahu, přizpůsobenou novým pravidlům pro sezonu 2021, jejichž cílem je vozy zpomalit. Kromě toho se do vozu za pět minut dvanáct vrátil Lewis Hamilton, oslabený nemocí Covid-19.

"Když se to nasčítá, Mercedes byl zpomalen o polovinu sekundy," cituje Bach svůj zdroj z Red Bullu. "Chtějí nás uspat, potom opět udeřit v první den testů a na začátku sezony dohnat všechny soupeře do stadia kolektivního šoku. Dá se říct, že to dělají každý rok."

A šéf motorsportu Red Bullu Helmut Marko souhlasí.

"Vím o tom, že Mercedes své vozy záměrně zpomalil," nechal se slyšet. "Rozradostněným Angličanům v našem týmu jsem to řekl hned. Nesmíme polevit z tempa vývoje. Musíme si udržet mentální nastavení týmu, který má co dohánět."

Schovat se na konci roku do stínu někoho jiného dává smysl i z jiného úhlu pohledu. Mercedes nechce, aby velká skupina jeho pronásledovatelů strávila zimu přesvědčováním Mezinárodní automobilové federace o potřebě rychlých změn v pravidlech, pokud nemá dominance jedné stáje pokračovat v dalších letech. Obzvlášť poté, co předposlední velkou cenu sezony v jejím voze téměř vyhrál George Russell, který jinak zná pouze soupeření na chvostu pole.

Red Bull prý věří, že mu vítězství bylo darováno. Foto: Red Bull

Zdroj: f1-insider, úvodní foto: Mercedes