Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Peterhansel nasadil k trháku

Peterhansel nasadil k trháku

9. etapa: Sainze a Al-Attíju pronásledovaly defekty

Konečně se dočkal také Stéphane Peterhansel. Lídr průběžné klasifikace zvítězil v deváté etapě Rallye Dakar a možná udělal rozhodující krok ke konečnému triumfu. Na druhého Násira Al-Attíju už má náskok bezmála osmnáct minut.

Trať vedla kolem přístavního města Neom a účastníci se na 465 kilometrech rychlostní zkoušky museli vyrovnat s různorodým terénem, který skrýval četné záludnosti. Již na 68. kilometru se o tom přesvědčil Carlos Sainz, kterého postihl defekt. Přišel ho na 21 minut. Zanedlouho píchl znovu a navíc opravoval brzdy. Prostě den blbec.

Dvakrát udělal gumu také Al-Attíja, takže jeho úsilí se soustředilo na minimalizaci škod. Největším Peterhanselovým soupeřem se tak stal Matthieu Serradori, který se sto kilometrů před cílem dostal do vedení. Jenže smolař letošního ročníku nakonec uvízl po technických problémech v poušti. 

Martin Prokop se pevně usadil v první desítce celkové klasifikace. Foto: Rallye Dakar

Hodně komplikovaná etapa,“ vyjádřil se Peterhansel. „Očekávali jsme, že to bude pořádná dřina. Nechtěli jsme proto jít na hranu, ale hlavně se soustředit na bezchybnou navigaci. Konečně to připomínalo původní africký Dakar. Nešlo tolik o čistou rychlost, jako o správnou strategii.

Martin Prokop dojel na vynikajícím šestém místě a udržel si osmou pozici v průběžné klasifikaci. Tomáš Ouředníček zatím ve výsledkové listině nefiguruje.

Výsledky 9. etapy: 1. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini), 2. Násir Al-Attíja – Matthieu Baumel (QAT/F, Toyota) +12:00, 3. Giniel de Villiers – Alex Haro Bravo (RSA/E, Toyota) +12:19, 4. Jazíd Al-Rajhí – Dirk von Zitzewitz (KSA/D, Toyota) +12:44, 5. Brian Baragwanath – Taye Perryová (RSA/RSA, Century) +13:51, 6. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +16:37.

Průběžné pořadí: 1. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini), 2. Násir Al-Attíja – Matthieu Baumel (SAE/F, Toyota) +17:50, 3. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini) +1:02:25, 4. Jakub Przygonski – Timo Gottschalk (PL/D, Toyota) +2:16:30, 5. Nani Roma – Alexandre Winocq (E/F, BRX) +2:42:38… 8. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +3:36:01.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: Rallye Dakar