Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Monacký víkend bude asi kratší

Monacký víkend bude asi kratší

Příští rok bez Německa i Francie?

Zahraniční média zveřejnila předběžný návrh kalendáře velkých cen Mistrovství světa F1 2022, který prý pochází z důvěryhodného zdroje. Jedno datum za druhým prozatím nemá cenu řešit, a musíme podotknout, že i příští rok může ještě plány měnit pandemie Covid-19, ale můžeme vypíchnout pár zajímavostí.

Už delší dobu se mluví o tom, že Austrálie, kde se již dvakrát nejelo, přijde o prestižní pozici prvního závodu sezony. Za tohle výjimečné postavení si jistě rád připlatí Bahrajn, přičemž Saúdská Arábie bude druhá a Austrálie až třetí v pořadí. Začít sezonu na Blízkém východě dává smysl i kvůli předsezonnímu testování, které bude po změně technických pravidel velmi důležité. Týmy mohou strávit třeba i celý březen na Arabském poloostrově, neriskovat s proměnlivým počasím na jihu Evropy.

Novinkou v kalendáři má být Velká cena Miami naplánována na začátek května, tedy po VC Číny a před začátkem evropské části sezony. Sezona s 23 závodními víkendy si vyžádala svou daň na Monaku. Výjimečný závodní víkend začínal tradičně již ve čtvrtek a pátek byl dnem odpočinku a užívání si luxusního prostředí Monte Carla. Ale jelikož času není nazbyt, tradice se má zrušit a první trénink prý bude normálně v pátek dopoledne.

Evropskou část sezony naruší dvojitý výlet. Nejprve na východ do Ázerbájdžánu a následně na západ do Kanady. Další zajímavostí je, že Imola má ambici sehnat finanční prostředky na vytlačení francouzského Paul Ricard. A jelikož v celém Německu, navzdory účasti Micka Schumachera v šampionátu a potenciálnímu přílivu fanoušků Maxe Verstappena ze sousedního Nizozemska, pořád není žádný seriózní zájemce o pořádání závodu F1, může být kalendář sezony 2022 nakonec bez dvou největších ekonomik EU.

Okruh Paul Ricard nepatří k nejkrásnějším, ale šampionát F1 bez Francie i Německa? Foto: Ferrari

Z nějakého důvodu je nejistá i VC Singapuru, která byla také zrušena již druhý rok v řadě. Turecko by díky tomu mohlo přejít z pozice náhradníka do pozice pevné součásti kalendáře. Závěr roku by měl být stejný, jako v posledních letech, nebo jako byl v posledních letech plánovaný před zásahem pandemie, tedy Japonsko, USA, Mexiko, Brazílie a finále v Abú Zabí. Nikde ani zmínka o Kataru nebo Vietnamu.

Zdroj: La Gazzetta dello Sport, úvodní foto: Red Bull