Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pagenaud přestupuje k týmu Meyer Shank Racing

Pagenaud přestupuje k týmu Meyer Shank Racing

Utvoří jezdeckou dvojici s Castronevesem.

Zatímco do letošní sezony vstupoval tým Meyer Shank Racing s pilotem, který měl na kontě jednu kompletní a tři částečné sezony v IndyCar a jedno umístění na stupních vítězů, v té příští bude mít jezdeckou dvojici, kdy oba piloti mají na kontě dohromady 539 startů v IndyCar, vítězství v 46 závodech, jeden titul, pět vítězství v Indy500, 131 umístění na stupních vítězů a 68 pole position.

Vedle již oznámeného Hélia Castronevese se totiž představí Simon Pagenaud, který střídá Jacka Harveyho. Ten už v průběhu sezony oznámil, že po letošním ročníku se se stájí rozloučí, pravděpodobně přestoupí k týmu Rahal Letterman Lanigan Racing. Že Pagenaud opustí tým Penske a nahradí Harveyho u týmu Michaela Shanka a Jima Meyera, pak bylo několik posledních týdnů veřejným tajemstvím.

„Příští rok bude pro MSR velký. Myslím, že máme v Simonovi a Héliovi velmi silnou jezdeckou sestavu. Rozšiřovali jsme náš program každý rok a pracovali jsme s našimi partnery, abychom měli ty správné ingredience na to, abychom byli konkurenceschopní,“ řekl Shank.

Ten chtěl do IndyCar vstoupit už v roce 2012, ale tehdy na něj nezbyl motor. Dočkal se o pět let později, kdy jeho tým, jinak etablovaný v závodech sportovních vozů, zajišťoval extra vůz v Indy500 pro Jacka Harveyho. Ten měl původně sedět ve voze Andrettiho stáje, ale to místo nakonec obsadil Fernando Alonso. A Andretti připravil další vůz, který ale obhospodařovala Shankova stáj.

V roce 2018 odjel Harvey pro tým Indy500 a pět dalších závodů. To tým spolupracoval se stájí Sama Schmidta. Navíc do projektu vstoupil Jim Meyer. V dalším roce to už byla Indy500 a devět závodů. Přestože jen jednou stanul na stupních vítězů, dokázal Harvey prohánět i jezdce větších týmů.

Vloni absolvovala stáj poprvé kompletní ročník, tentokrát opět spolupracovala s týmem Michaela Andrettiho, což platilo i o letošní sezoně. Na konci té loňské do stáje majetkově vstoupila coby menšinový partner Liberty Media. Do Indy500 letos tým poprvé nasadil i druhý vůz a veterán Castroneves svůj první start od roku 1999 pro jiný tým než Penske proměnil ve svůj čtvrtý triumf v nejslavnějším americkém závodě.

„Naše vítězství v Indy500 bylo velkým zlomem. Těšíme se, že budeme mít konkurenceschopný program a že budeme schopni bojovat o vítězství a stupně vítězů kamkoliv zavítáme. Myslím, že tato jezdecká sestava nám v tom pomůže,“ dodal Shank.

Castroneves vedle Indy500 odjel ještě pět závodů a i když jen jednou dojel v první desítce, například v Long Beach startoval ze třetí řady a chvíli závod vedl. S Pagenaudem, který mimochodem v letošní Indy500 skončil na třetím místě, naváže na spolupráci, kterou si vyzkoušeli už u týmu Penske. Oba navíc pojí velké přátelství.

„Myslím, že je to vzrušující krok v mé kariéře. Když vyhrál Indy500, tak tým dokázal, že jde o velmi kvalitní organizaci a spojení s Heliem pomůže týmu v roce 2022 i v dalších sezonách. Těším se na tuto novou výzvu,“ dodal sedmatřicetiletý Francouz.

MSR bude mít nejstarší jezdeckou dvojici, protože Castronevesovi je 46. Pagenaudovo místo u týmu Penske zřejmě zůstane neobsazené a stáj bude pokračovat se třemi vozy.

Zdroj: IndyCar, úvodní foto: IndyCar