Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Proč Doohan ignoroval týmové příkazy?

Proč Doohan ignoroval týmové příkazy?

Chtěl ukázat, že umí i na suchu

Vítězem posledního letošního závodu FIA F3 v Soči se stal Jack Doohan. Na cestě za jeho čtvrtým vítězstvím v sezoně ale došlo i k jednomu kontroverznímu momentu. Australan totiž před sebe odmítl pustit svého týmového kolegu u stáje Trident Clémenta Novalaka. Ten s Doohanem bojoval a tým chtěl tímto příkazem zvýšit šanci, že si udrží první dvě místa. Zezadu se totiž k vedoucí dvojici přibližoval Frederik Vesti. Doohan ale Novalaka před sebe nepustil a ten nakonec obsadil až třetí místo. Vesti ho totiž později skutečně předjel.

Po závodě Doohan prozradil, proč se rozhodl týmovému příkazu nevyhovět: "Šel jsem do tohoto víkendu pouze s vítězstvími na mokré trati (třetí závod ve Francii se druhým a třetím závodem v Belgii - pozn. red.) a také s jedním pole position na mokru (V Belgii - pozn. red.). Chtěl jsem ukázat, že můžu mít stejnou rychlost i na suchu. Jsem tedy velice šťastný, že jsem dokázal získat pole position a také vyhrát a tak nějak ukázat, že nejsem jenom král deště," vysvětlil syn pětinásobného mistra světa v závodech silničních motocyklů Micka Doohana.

Doohan měl rovněž obavu, že kdyby před sebe Novalaka pustil, překonal by ho brzy i Vesti: "Byl rychlý, takže jsem si myslel, že kdybych se propadl na druhé místo, pravděpodobně bych pak spadl i na třetí. V každém případě jsem se ale nikdy neocitl v pozici, kdy bych měl blízko ke kolizi s Clémem (Clément Novalak - pozn. red.). Chtěl jsem se ale pokusit o vítězství, tak jako by to udělal každý. Samozřejmě ale chápu, proč ten příkaz přišel. Nicméně jsem s vítězstvím spokojen," dodal.

Jack Doohan se v Soči pravděpodobně rozloučil s FIA F3. Foto: Trident


Svým vítězstvím si Doohan definitivně zajistil titul vicemistra za šampionem Dennisem Haugerem. Kromě toho se mohl s Tridentem radovat z titulu v týmovém hodnocení, kde stáj porazila o čtyři body Premu. Ta zvítězila v předchozích dvou sezonách. Doohanova druhá sezona ve FIA F3 tak byla o poznání úspěšnější než jeho loňská premiérová v barvách stáje HWA Racelab. V ní totiž nezískal ani bod.

Příští rok už Doohana ve FIA F3 s největší pravděpodobností vídat nebudeme. Nechal se totiž slyšet, že je připraven na postup do vyšší kategorie. Zda-li to bude formule 2, která by se jevila jako logický krok, nebo jiný šampionát, zatím ale není jasné.

Zdroj: Formula Scout, F1 Feeder Series, úvodní foto: Trident