Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Proč byl Gasly penalizován?

Proč byl Gasly penalizován?

Měl tam přece ještě kousek místa!

Mnohé z nás včera překvapilo udělení pětisekundového trestu Pierrovi Gaslymu za postartovní kolizi s Fernandem Alonsem. Totiž v době, kdy vrazil do jezdce Alpine na vnější straně zatáčky, měl na vnitřní straně vůz Red Bull patřící Sergiu Pérezovi. Klasický "sendvič". A nejen diváci byli překvapeni.

"Byl tam kontakt. Sice jsem ještě neviděl záznam, ale je jasné, že jsem mezi Sergiem a Fernandem neměl moc místa k manévrování," diví se Gasly. "Neměl jsem místo. A dostal jsem trest. Nevím, zda spravedlivý nebo ne."

Do obhajoby rozhodnutí stevardů se pustil Michael Masi.

"Na začátku roku se řeklo, že mírně upustíme od přístupu "nechte je závodit" (i vzhledem k těžké loňského havárii Romaina Grosjeana, pozn. red.). Součástí diskuse byly i incidenty po startu. A penalizace má být udělena, když jeden jezdec nese veškerou vinu. A stevardi v tomto případě rozhodli, že veškerou odpovědnost nese Pierre," vysvětluje ředitel závodů F1.

Zajímavostí je, že v původní zprávě od stevardů byl Gasly označen za jezdce převážně odpovědného za kolizi. Později byla vydána upravená podoba, ve které je již jediným viníkem. Podle stevardů i Masiho měl Gasly prostě ještě dost místa nalevo, protože Pérez se na něj nelepil a na incidentu neměl podíl ani on ani Alonso. Alonso po kolizi spadl na chvost pole, kde ještě kolidoval s Mickem Schumacherem a za způsobení kolize také dostal pětisekundový trest a svou odpovědnost za tento incident po závodě nepopíral.

Navzdory trestu bral Gasly body za pěkné šesté místo. Foto: AlphaTauri

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: AlphaTauri