Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerka nepovedený risk nemrzí

Leclerka nepovedený risk nemrzí

Byl to dobrý pokus.

Charles Leclerc si v neděli v závěrečné fázi závodu pohrával s myšlenkou dokončit závod bez jediné výměny pneumatik, stejně jako Lewis Hamilton. Dlouho to vypadalo, že to byla správná volba a Monačan si jede pro nečekané vítězství. Potom však s posledními zbytky gumy ztratil i veškerou přilnavost z pneumatik a musel je vyměnit. Dost pravděpodobně ho pokus o překvapení soupeřů stál pódiové třetí místo, zbyla mu pouze bramborová medaile. Na rozdíl od Hamiltona se však vyhnul kritice svého týmu.

"Měl jsem všechny důležité informace. Když Valtteri zajel do boxů, hodně jsem se vyptával svého inženýra a prvních pět, šest kol jsme v podstatě měli dostatečnou rychlost. Nebyl to risk ve smyslu, že jsme hodili kostkou a doufali v šestku," vysvětluje Leclerc. "Bylo to rozhodnutí, se kterým jsme všichni souhlasili. Nakonec to nedopadlo dobře, druhou sadu pneumatik jsem využil pouze na šest nebo sedm kol a během těch jsem si musel projít fází drolení. Ale prostě se to tak stalo, vůbec nelituji."

Mercedes a Ferrari může těšit alespoň to, že zůstat na jedněch pneumatikách až do konce opravdu nebyla dobrá volba. Estebanu Oconovi z týmu Alpine se to sice povedlo, ale v závěru zpomalil o více než tři sekundy na kolo, závod dokončil na desátém místě a sám pak řekl, že už hodně riskoval defekt pneumatiky.

Zkusili. Nevyšlo to. Možná to vyjde příště. Foto: Ferrari

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari