Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Van Amersfoort vstupuje do FIA F3

Van Amersfoort vstupuje do FIA F3

HWA Racelab naopak odchází

Společně s letošní sezonou FIA F3 dospělo ke svému konci i období, pro které byly současné stáje do šampionátu vybrány. Nyní organizátoři představili desítku týmů, která bude tvořit startovní pole seriálu od příštího roku do konce sezony 2024. I nadále budou v šampionátu pokračovat Trident, Prema, ART Grand Prix, MP Motorsport, Charouz Racing System, Hitech, Campos, Jenzer a Carlin. K jedné změně ale dojde. Do série totiž vstupuje Van Amersfoort Racing. Nizozemská ekipa nahradí stáj HWA Racelab, jejíž účinkování naopak končí.

"Závodění je naší vášní, takže není žádným tajemstvím, že z našeho přesunu do FIA F3 jsme hodně nadšení. V podpoře mladých talentovaných jezdců na jejich cestě vzhůru máme dlouhou historii a díky vstupu do FIA F3 máme nyní ještě větší kapacitu pro rozvoj jejich kariér. Už se těším na to, až se objevíme na roštu," říká k příchdou Van Amersfoort Racingu do FIA F3 jeho zakladatel Frits van Amersfoort.

Stáj Van Amersfoort Racing není na poli motoristického sportu žádným nováčkem. Vznikla totiž už v roce 1975 a na svém kontě má tituly z nizozemské formule Ford, Formule Opel Lotus Benelux, Opel Lotus Euroseries, německé F3, nizozemské formule Renault 2.0, německé F4 a italské F4. V italském a německém šampionátu F4 účinkuje stáj také letos. Kromě těchto dvou sérií ji můžeme vídat i v regionální evropské formuli a v Euroformuli Open.

Oliver Bearman letos vybojoval pro Van Amersfoort titul v italské F4 a nakročeno má i k celkovému vítězství v německém šampionátu. Že by tedy jeden z kandidátů na sedačku pro příští sezonu FIA F3?



Van Amersfoort se zúčastní již letošních posezonních testů FIA F3 ve Valencii, které se konají od prvního do třetího listopadu. Manažerem týmu bude Tom Claessen. Ten strávil většinu své kariéry u stáje WRT, která působí zejména v závodech sportovních vozů. Claessen je mimo jiné i manažerem Rafaela Villagómeze. Ten letos účinkoval ve FIA F3 u HWA Racelab a současně jezdí za Van Amersfoort v Euroformuli Open. Mexičan by tak mohl být kandidátem na sedačku pro příští sezonu FIA F3. V úvahu přichází i Oliver Bearman, který již letos pro tým získal titul v italské F4 a k celkovému prvenství má nakročeno i v německém seriálu.

Van Amersfoort Racing bychom ale příští rok nemuseli v rámci závodních víkendů F1 vídat pouze při závodech FIA F3. Objevují se totiž spekulace, podle kterých by mohla stáj nahradit HWA Racelab také ve F2.

Tituly stáje Van Amersfoort Racing v juniorských šampionátech:

Rok Série Jezdec Národnost
1989 Nizozemská formule Ford Marcel Albers Nizozemsko
1992 Formule Opel Lotus Benelux Jos Verstappen Nizozemsko
1996 Opel Lotus Euroseries Bas Leinders Belgie
1998 Německá F3 Bas Leinders Belgie
2005 Formule Renault 2.0 Nizozemsko Renger van der Zande Nizozemsko
2007 Německá F3 Carlo van Dam Nizozemsko
2009 Německá F3 Laurens Vanthoor Belgie
2011 Německá F3 Richie Stanaway Nový Zéland
2016 ADAC F4 Joey Mawson Austrálie
2019 Italská F4 Dennis Hauger Norsko
2020 ADAC F4 Jonny Edgar Velká Británie
2021 Italská F4 Oliver Bearman Velká Británie


Zdroj: Motorsport, Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Van Amersfoort Racing