Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ve formuli E se chystá nový kvalifikační formát

Ve formuli E se chystá nový kvalifikační formát

Dvě skupiny po jedenácti a pak vyřazovací část

Příští sezona formule E odstartuje během posledního lednového víkendu příštího roku dvěma závody v saudskoarabském Rijádu. A nový ročník s sebou nejspíše přinese změnu kvalifikačního formátu. Startovní pole by na začátku kvalifikace mělo být rozděleno nově do dvou skupin po jedenácti. Poté přijde na řadu vyřazovací fáze. Do té postoupí čtyři nejrychlejší z každé skupiny a podobným způsobem jako v tenise nebo v kolektivních sportech se v ní rozhodne o tom, kdo získá pro start závodu první místo.

"Klíč je takový, že v prvních dvou skupinách budou mít jezdci příležitost zajet během dvanácti minut několik rychlých kol. Poté určíme z každé skupiny čtyři nejrychlejší. Ve čtvrtfinále se nejrychlejší jezdec z první skupiny utká se čtvrtým nejrychlejším ze druhé skupiny a tak dále. Poté se uskuteční semifinále. Pak zbudou dva finalisté a kdo tento duel vyhraje, získá pole position," vysvětluje podobu nového formátu Alberto Longo, zástupce výkonného ředitele Jamieho Reiglea a současně ředitel pro záležitosti šampionátu.

Ve formuli E nejspíše dojde ke změně podoby kvalifikace. Foto: ABB Formula E



Dosavadní formát kvalifikace se skládal se ze skupinové fáze a superpole. Nejprve byli závodníci rozděleni do čtyř skupin podle průběžného pořadí šampionátu. Do rozhodujícího superpole poté postoupila nejrychlejší šestka. Tento formát ale nejednou čelil kritice z úst jezdců. Jelikož se ve skupinové fázi vždy vydali na trať jako první nejvýše umístění jezdci v šampionátu, měli pro své kvalifikační vystoupení nejhorší podmínky a často se stávalo, že se kvalifikovali až na zadních pozicích.

Nový formát bude muset být ještě odsouhlasen na nejbližším zasedání Světové rady motorsportu. To se uskuteční v pátek 15. října.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: ABB Formula E