Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Motor Mercedesu nemusí být nelegální

Motor Mercedesu nemusí být nelegální

Red Bull pouze zajímá, jakou fintu používá.

Už od letní přestávky způsobují vyjádření Helmuta Marka a Christiana Hornera pochybnosti o legálnosti pohonné jednotky Mercedesu, ve kterém je prý ukryt velmi efektivní a chytře používaný chladič vzduchu přiváděného do spalovacího prostoru. Šéf motorsportu Red Bullu upřesňuje, že na konkurenčním motoru nemusí být nic nelegálního, jenom to určitě není stejný motor, jaký Mercedes používal na začátku roku.

"Já si nemyslím, že Mercedes udělal něco proti pravidlům," tvrdí Marko. "Ale od Silverstone je něco jinak. A naším úkolem je zjistit, jak mohl skokově najít tolik rychlosti. Je to pouze motorem, nebo se to ukrývá někde jinde? Musíme to tajemství odhalit a co nejrychleji se přizpůsobit. To je teď naším úkolem. Pokud bude rozdíl v rychlosti stejný, jako byl v Istanbulu, budeme mít problém. Zbývá šest okruhů a pouze Mexiko a São Paulo budou sedět více nám. Díky nadmořské výšce. Zbytek by při tomto poměru sil byl jasně v teritoriu Mercedesu."

Max Verstappen sice VC Turecka dokončil před Lewisem Hamiltonem, který si odpykal trest za výměnu motoru, jenže závod vyhrál Valtteri Bottas. A Verstappen neměl ani seriózní pokus dostat se před číslo dvě stáje Mercedes. Již od pátku však se svým vozem nebyl spokojen, což se připisovalo špatně trefenému nastavení vozu, ale povídá se, že Red Bull mu pro jistotu vyrábí nové šasi.

"Max si celou dobu stěžoval na nedotáčivost. Nedokázali jsme s tím nic udělat. Musíme bojovat. Ale pozitivní je alespoň to, s jakým klidem to Max přijal. Prostě pouze poukázal na problém, který se objevil."

Bottasovo vítězství dělá Markovi vrásky na čele. Foto: Mercedes

Zdroj: grandprix, úvodní foto: Red Bull