Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jak Jos Verstappen učil syna předjíždět?

Jak Jos Verstappen učil syna předjíždět?

Díky němu je z něj tak úspěšný predátor.

Otec Maxe Verstappena vzpomíná na to, jak svého malého syna koučoval v závodech motokár a připisuje si zásluhy za jeho pověst dravce.

"Chtěl jsem, aby se co nejvíce naučil už v motokárách," řekl Jos Verstappen v rozhovoru pro Speedweek. "Jezdec se toho musí hodně naučit. Samotné ježdění, ale i předjíždění a vše kolem nastavování vozu. Mnoho energie jsme věnovali předjíždění, protože to je věc, která se dá dělat velice špatně. Když Max za někým ztrácel čas, vysvětloval jsem mu, kde všude to mohl zkusit. Zašlo to tak daleko, že jsem mu zakázal útočit na rovinkách a v dalších místech, kde se pokus o předjetí sám nabízel.

Řekl jsem mu: "Můžeš předjíždět pouze tady, tady a tam a nikde jinde." Byly to zatáčky, kde jiní útočit nechtěli. Ale vedlo to k tomu, že Max má pověst jezdce, který dokáže předjíždět kdekoliv. Předjíždění nemá být o náhodě. Jezdec sleduje svého soupeře, hledá slabá místa tak dlouho, dokud ho není schopen porazit. Max to má prostě natrénováno z motokár."

Schopnost jezdce Red Bullu podávat stabilně vynikající výkony i v nejvíce stresujících momentech je prý naopak vrozená.

"Vždycky byl mentálně odolný. Vím, že nejsem člověk, se kterým se snadno spolupracuje a nebyl jsem na Maxe měkký, ale vnitřní odolnost je součástí jeho charakteru. To se natrénovat nedá. S přibývajícími vítězstvími si vypěstoval velkou sebedůvěru, ta se už jen tak neztratí."

Verstappen dovede soupeře překvapit. Foto: Red Bull

Zdroj: SpeedWeek, úvodní foto: F1i