Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Lawson bude příští rok závodit pouze ve F2

Lawson bude příští rok závodit pouze ve F2

Do DTM už se vracet nechce

Po zisku celkového pátého místa v loňské sezoně FIA F3 jsme letos mohli Liama Lawsona vídat ve dvou sériích. Kromě formule 2, kde hájí barvy stáje Hitech, se totiž Novozélanďan představil i v DTM. V německém seriálu, který letos zažil svou premiérovou sezonu s vozy specifikace GT3, závodil s Ferrari stáje Red Bull AF Corse.

Jak ovšem prozradil poradce Red Bullu Helmut Marko, v příštím roce už Lawsona podobný dvojprogram nečeká. "DTM pro něj skončilo. V příštím roce Liam opět pojede celou sezonu formule 2," říká Marko.

V DTM byl letos Lawson vidět. Na konto si připsal celkem tři vítězství a ještě do posledního závodu na Norisringu vstupoval jako vedoucí muž šampionátu s náskokem 19 bodů. Poté, co ho ale v úvodu poslal po kontaktu ven z trati jeden z jeho soupeřů v boji o titul Kelvin van der Linde, nakonec nebodoval a šampionem se stal Maximilian Götz. Němec porazil Lawsona o tři body poté, co s přispěním týmové režie Mercedesu poslední závod vyhrál. Po těchto událostech už se Lawson ani do šampionátu vracet nechce.

"Do budoucna to už není něco, co bych chtěl dělat. Už nechci závodit v tomto šampionátu a ani nechci zažít takový víkend. Sezona se mi ale líbila. Opravdu jsem si ji hodně užil a byla to velká zábava. V mnoha ohledech to bylo hodně odlišné ve srovnání s tím, na co jsem byl zvyklý do té doby (formulové závody - pozn. red.). Svým způsobem jsem se při spolupráci s týmem už necítil jako junior. Měl jsem pocit, že se mnou zacházeli spíše už jako s profesionálem, což bylo úžasné," shrnul Lawson své účinkování v DTM.

Po své úspěšné premiérové sezoně se Liam Lawson z DTM vytratí. Foto: AF Corse


 
Helmut Marko rovněž prozradil, že kromě závodění ve F2 příští rok Lawson "přičichne" více také k F1. V plánu je totiž několik účastí ve volných trénincích. V monopostu F1 se Lawson objeví ještě letos. Po skončení sezony totiž v Abú Zabí nastoupí za AlphaTauri v testu mladých jezdců. Na okruhu Yas Marina ovšem nepůjde o jeho první svezení s monopostem F1. V červenci totiž při Festivalu rychlosti v Goodwoodu usedl do vozu Red Bullu s označením RB7 z roku 2011, který dovezl ke druhému titulu Sebastiana Vettela.

Ještě předtím ale Lawsona čekají závěrečné dva podniky letošní sezony formule 2 v saudskoarabské Džiddě a právě v Abú Zabí. Do nich vstoupí jako osmý muž průběžného pořadí. Na kontě má 96 bodů a mimo jiné i jedno vítězství, na které dosáhl hned při prvním závodě sezony v Bahrajnu.

Zdroj: Motorsport, Motorsport-Total, úvodní foto: AF Corse