Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes se údajně rozloučí s Petronasem

Mercedes se údajně rozloučí s Petronasem

Do týmu se tlačí Aramco.

Následující zpráva není ze žádné strany oficiálně potvrzena a možná se jedná spíše o spekulaci. Nicméně stojí za ní uznávaný žurnalista Dieter Rencken. Ten tvrdí, že na vozech Mercedesu už příští rok neuvidíme nápis Petronas. Malajský státní ropný koncern přitom tým Mercedes sponzoruje od jeho vzniku v roce 2010 a prominentní prostor na voze i ve jménu týmu ho každý rok stojí nemalé peníze. Faktem je, že Petronas již v srpnu oficiálně oznámil odchod z MotoGP.

Mercedes má údajně na háčku ještě větší rybu. Největšího z gigantů těžebního průmyslu ropy a zemního plynu, společnost Aramco ze Saúdské Arábie. Aramco vzalo v posledních dvou letech F1 útokem. Již je oficiálním partnerem šampionátu a titulárním sponzorem několika velkých cen, včetně letošní novinky, Velké ceny Saúdské Arábie.

Spojení s Mercedesem nahrává skutečnost, že třetinu týmu vlastní INEOS. Britský chemický koncern nedávno oznámil, že v Saúdské Arábii v dohledné době proinvestuje dvě miliardy amerických dolarů. První továrna INEOSu v tomto regionu vyroste ve spolupráci s Aramco a s francouzskou značkou Total, která v nedávné minulosti vyvíjela palivo a maziva pro motory Renault ve F1.

Petronas je s týmem Mercedes od jeho vzniku v roce 2010, ale v prostředí F1 se pohybuje již od roku 1995. Foto: Mercedes

Zdroj: Dieter Rencken, úvodní foto: Mercedes