Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Verstappen to prostě zkusil

Verstappen to prostě zkusil

Ani sám nevěřil, že udrží první místo.

Max Verstappen zůstává lídrem šampionátu. Po pomalejším startu sice přišel o první místo, ale krátce poté předvedl ukázkový, ačkoli riskantní undercut. Dřívější výměny pneumatik dali Lewisi Hamiltonovi šanci předjet ho v posledních kolech, ovšem jezdec Red Bullu soupeře k ničemu nepustil.

"Hned po startu jsme přišli o vedení, takže jsme museli něco zkusit," vysvětluje Verstappen. "Ale pneumatiky nám odcházely docela rychle, byla to agresivní strategie. Vůbec jsem si nebyl jistý, že to dobře dopadne. Poslední kola byla hodně vzrušující. V rychlých zatáčkách jsem cítil, že pneumatiky nedrží a dostávám se do malých bočních smyků. Samozřejmě jsem nadšený, že jsme udrželi první místo až do cíle."

O nejistém výsledku mluvil také šéf týmu Red Bull. Je však třeba zmínit, že Verstappen moc neriskoval. Pokud by nedostal defekt, pouze přišel o rychlost, beztak by po další výměně pneumatik skončil nejhůře druhý, jelikož měl za zády pouze týmového kolegu a zbytek pole, ve kterém byl zaseklý i Valtteri Bottas, byl daleko vzadu.

"Chvílemi jsem si opravdu nemyslel, že dokáže udržet první místo," řekl Christian Horner. "Lewis měl o osm kol novější pneumatiky, Maxovi už na pneumatice moc gumy nezbylo. Lewis hrál dlouhou hru, připravil si silnou pozici, ale Max to prostě nějak dokázal."

Verstappen udržel pneumatiky naživu a zvítězil. Foto: Red Bull

Nejnižší místo na stupních vítězů obsadil zničený Sergio Pérez. Už od rána ho trápily žaludeční problémy, které ho připravovaly o tekutiny a po startu zjistil, že mu nefunguje mechanismus láhve, takže během celého závodu pod horkým texaským sluncem nebude mít ani doušek nápoje.

"To byl strašný závod," řekl Mexičan. "Od rána jsem měl průjem. Sice se mi dařilo dost dobře hydratovat, ale v prvním kole jsem zjistil, že se nedokážu napít. Už první stint byl těžký. Cítil jsem se slabý, bylo těžké udržet soustředění. Posledních 30, 40 kol bylo pro mě extrémně těžkých."

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Red Bull