Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aitken se znovu sveze u Williamsu

Aitken se znovu sveze u Williamsu

Nastoupí do prvního tréninku v Abú Zabí

Jméno Jacka Aitkena si mohou fanoušci F1 pamatovat zejména díky loňské Velké ceně as-Sachíru. V ní si Brit připsal svůj první a dosud jediný start v šampionátu. U Williamsu tehdy zaskakoval za George Russella, který ve zmíněném závodě nahradil u Mercedesu koronavirem nakaženého Lewise Hamiltona. Do cíle tehdy Aitken dorazil jako šestnáctý.

A ještě letos uvidíme Aitkena, který stále působí u Williamsu jako rezervní jezdec, v rámci závodního víkendu F1 znovu. Při závěrečné Velké ceně Abú Zabí na okruhu Yas Marina mu totiž dá Williams šanci v prvním volném tréninku. Půjde o jeho třetí vystoupení během závodního víkendu F1. Kromě zmíněné Velké ceny as-Sachíru totiž loni zasáhl i do Velké ceny Štýrska, kde se s Williamsem svezl také v prvním tréninku.

"Vplížil jsem se do sedačky Williamsu, abych zjistil, jestli mi stále sedí," napsal Aitken na svém instagramovém účtu k fotografii, na které sedí v kokpitu. "Jsem nadšený z toho, že se s touto partou zúčastním prvního volného tréninku v Abú Zabí. Nemůžu se dočkat, až opět usednu do auta a zakončím tak tento rok tím nejlepším způsobem," dodal.

Svůj jediný start v závodě F1 si Jack Aitken připsal loni při Velké ceně as-Sachíru. Foto: Williams



Aitkenovým hlavním programem letos bylo působení v GT World Challenge Europe s vozem Lamborghini Huracán stáje Emil Frey Racing. Zde se účastnil sprintových i vytrvalostních závodů. Během svého účinkování v sérii zažil i těžkou nehodu při dvacetičtyřhodinovém závodě ve Spa-Francorchamps, při níž si zlomil klíční kost, obratel a k tomu si pohmoždil plíci. Kvůli těmto zraněním musel vynechat dva sprinty a jeden další vytrvalostní závod. Při posledním závodě sezony v Barceloně o víkendu 8.-10. října už ale nastoupil.

Kromě GT World Challenge Europe jsme letos mohli Aitkena vidět také ve F2. Zde už sice po třech sezonách strávených v tomto seriálu neměl tento rok pokračovat, od druhého podniku v Monte Carlu až do čtvrtého podniku v Silverstone ale zaujal u HWA Racelab místo uvolněné po Matteu Nanninim. V Monze a v Soči ho nahradil Jake Hughes. Není ale vyloučeno, že by se Aitken pro poslední dva podniky v Džiddě a Abú Zabí mohl do sestavy německého týmu vrátit.

Zdroj: Formula Scout, FORMULE.cz, úvodní foto: Emil Frey Racing