Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

F1 je pro Vettela málo zelená

F1 je pro Vettela málo zelená

Změny je třeba urychlit.

V roce 2014 byl tehdy ještě mladý Sebastian Vettel velmi nespokojen s posunem F1 k hybridním technologiím a lobboval za návrat například k prostým, stejně výkonným jako žíznivým motorům minulosti. Také s despektem hleděl na elektrickou Formuli E. Přešlo však pěkných pár let, Vettelovi je nyní 34 let, je otcem tří dětí, ochráncem včel, propagátorem pitné vody z kohoutku a F1 se mu zdá být málo zelená.

Ano, protože Formule 1 není zelená,“ odpověděl jezdec Aston Martinu na otázku, zda vidí rozpor mezi propagováním ekologie a povoláním jezdce F1. „Žijeme v době, kdy už jsou dostupné inovace a možnosti, které by F1 udělaly zelenou, aniž bychom přišli o fanoušky, nadšení, rychlost, výzvu nebo vášeň. Máme tolik chytrých a šikovných lidí, že můžeme sami přicházet s řešeními. Ale současná pravidla...

Motory jsou velmi zajímavé, neboť jsou velmi efektivní, ale jinak nepoužitelné. Není to typ motoru, jaký by se mohl za dva roky dostat do nových automobilů. Tak jaký je vlastně jeho význam? Mluví se o budoucích změnách (v oblasti motorů), které by mohly být posunem k něčemu, co bude mít význam. Pokud se to podaří prosadit, bude to dobrá zpráva pro budoucnost F1. Pokud ne, nemůžu být optimistou. Pokud taková změna nepřijde, tak Formule 1 odumře. A asi to bude zasloužené. Už jsme si uvědomili, že jsme to dosud nedělali správně a nezůstal nám čas na další omyly.

Vettel dále v rozhovoru řekl, že velkou věcí by bylo zavedení syntetického paliva jako lepší alternativy k biopalivům. Roky 2025 a 2026, z nichž jeden by měl být rokem zavedení nových pravidel týkajících se motorů, jsou však v rychle se měnícím světě motorismu příliš vzdálené.

Ze staromilce se stal zastánce nových, zelených technologií. Foto: Aston Martin

Zdroj: Motorsport Italy, úvodní foto: Aston Martin