Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alonso měl odejít dříve

Alonso měl odejít dříve

V McLarenu ztrácel čas.

Fernando Alonso v podstatě přiznal, že lituje let strávených s týmem McLaren-Honda. Nejspíš mu nic nepřinesli a umí si představit, že místo paběrkování na chvostu pole F1 se mohl raději pustit do dobrodružství typu Dakar, Le Mans nebo Indy.

Španěl patří k nejoblíbenějším závodníkům, ale i nejstarším a po odchodu Kimiho Räikkönena bude nejstarším veteránem. Své mistrovské tituly vybojoval v letech 2005 a 2006, v jeho čtvrté a páté sezoně ve F1. Lewis Hamilton a Sebastian Vettel se do F1 dostali o rok později a například nikdy nezávodili proti Schumacherovi v jeho zlaté éře ve Ferrari. Alonsa má tedy již za sebou dlouhou kariéru, tohle je jeho osmnáctá sezona, ale od páté už další mistrovský titul nepřidal.

Ne, ničeho nelituji. Opravdu ne,“ byla jeho první odpověď na otázku, zda nelituje kroků podniknutých v jeho dlouhé kariéře. Potom si to ale rozmyslel. „Možná jen jednu věc. Měl jsem odejít dříve. Měl jsem dříve odejít z F1. Teď se to lehce říká, ale pravdou je, že jsem neměl čekat do roku 2018. Měl jsem odejít v roce 2015 nebo 2016, o nějaké dva roky dříve. Mohl jsem jezdit Dakar a vytrvalostní závody. Lákalo mě to od roku 2015, jenže nějaký čas trvalo, než to ve mně dozrálo. Asi příliš dlouho.

Zpětně přijdou Alonsovi poslední roky s McLarenem zbytečné. Foto: McLaren

Rok 2015 byl rokem Alonsova návratu do týmu McLaren, který právě začínal partnerství s Hondou jako novým výrobcem motorů. Z prohraných bojů o titul pak zmínil rok 2012, kdy podle něj s Ferrari prohrál ne zcela spravedlivý boj.

Bojovali jsme proti Red Bullu a věděli jsme, že používají extrémně flexibilní přední křídlo. Jenže než mu bylo zakázáno, získal s ním pět nebo šest vítězství. A boj o titul jsem nakonec prohrál o tři body.

Zdroj: LEquipe, úvodní foto: Alpine