Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton může být vyloučen z kvalifikace

Hamilton může být vyloučen z kvalifikace

Jeho zadní křídlo nevyhovuje předpisům.

Lewis Hamilton byl včera v São Paulu s odstupem nejrychlejší a přirozeně byl velmi spokojený se svým výkonem i s vozem.

Dnešek se mi moc líbil. Namakali jsme se, než jsme dostali vůz do takové formy. Nebylo to lehké, ale konečně mám z vozu správný pocit. Tento výsledek ukazuje, jak tvrdě pracují všichni naši lidé v garáži i doma v továrně. Díky tomu jsme dnes z vozu vytěžili maximum,“ řekl úřadující šampion.

Nicméně jsou zde i špatné zprávy. Ta starší mluví o tom, že Hamilton přijde o pět míst na startu nedělního závodu, protože dostal nový spalovací motor.

Motor začal ztrácet výkon a do konce sezony by to už bylo pouze horší a horší,“ vysvětlil rozhodnutí Toto Wolff. „Pořád nevíme, proč přesně se to děje. Pouze vidíme, že postupně přicházíme o výkon.

Motor nasazený poprvé v Turecku zůstává Hamiltonovi k dispozici. Druhá výměna nad povolený počet, která skrze penalizaci zasáhne do boje o mistrovský titul, staví do výborného světla konkurenční motor Hondy, který Red Bullu nabízí zhruba stejný výkon s podstatně lepší výdrží.

Dost mě to překvapilo. Téměř každý víkend vymění jeden z motorů. Těžko uvěřit. Pro výrobce pohonné jednotky je každá penalizace zklamáním,“ nechal se slyšet Tojoharu Tanabe.

Hamilton může padnout z prvního místa na poslední dříve, než se postaví na start. Foto: Mercedes

Jenže Hamilton má nyní ještě větší problém. Technický delegát FIA, Jo Bauer, po skončení kvalifikace oznámil stevardům, že Hamiltonův vůz není plně v souladu s technickými pravidly. Porušení se týká DRS. Při otevření je vzdálenost mezi dvěma pláty zadního křídla větší než předepsaných 85 milimetrů. Vozu číslo 44 proto hrozí škrtnutí kvalifikačního výsledku, což by Hamiltona hodilo na poslední místo startovního roštu. Vzhledem k pozdní hodině a avizovaným „novým důkazům“ ze strany Mercedesu včera stevardi rozhodli oddálit vyslovení verdiktu na dnešní dopoledne.

Zdroj: Motorsport, Sky, úvodní foto: Mercedes