Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pole position vybojovali nejlepší kolegové

Pole position vybojovali nejlepší kolegové

Mercedes věří, že v závodě už bude nejrychlejší.

Navzdory nečekané rychlosti Red Bullu budou dnes z první řady startovat černé vozy Mercedesu. Lewis Hamilton získal pole position a pokud by si oba jezdci Mercedesu udrželi své pozice, britský závodník by se před posledním závodem sezony vrátil do čela šampionátu. V táboře německé automobilky tedy po kvalifikaci přirozeně zavládlo nadšení.

V trénincích jsme byli obecně rychlí, ale z nějakého důvodu jsme nebyli silní v posledním tréninku, a hlavně ne v kvalifikaci. Měli jsme problém s pneumatikami,“ vysvětluje Hamilton. „Takže obsadit první řadu… jsem opravdu velmi rád za Valtteriho a náš tým, za tvrdě pracující muže a ženy. Úžasný výsledek. Spolupráce s Valtterim je skvělá. V tomto sportu není lepšího týmového kolegy. Společně jsme hledali nastavení a dostali vůz tam, kde ho potřebujeme mít. Red Bull byl extrémně rychlý, opravdu někde jinde. Ale vzhledem k okolnostem jsem moc rád.

Nebýt jezdecké chyby Maxe Verstappena, nejspíš by pole position patřila jemu. Hamilton je přesto spokojen. Možná si myslí, že Red Bull svůj vůz nastavil prioritně na kvalifikační výkon a dnes nebude tak nebezpečný. K této teorii se otevřeně hlásí jeho šéf.

Měli skvělý vůz. Neměli problém zahřát pneumatiky na správnou teplotu v jedném zahřívacím kole, my jsme s tím měli problém, přicházeli jsme o přilnavost,“ vysvětluje Toto Wolff. „Max už měl půlsekundový náskok, prakticky už byl na pole position, ale v poslední zatáčce byl široký, nesložil nohu z plynu a dotkl se zdi. Díky tomu nám patří první řada, což nám dá ohromnou výhodu. Myslíme si, že se soustředili na hledání rychlosti na jedno kolo, proto tak snadno a rychle zahřívali pneumatiky. Kdo ví, možná v závodě budeme o kousek rychlejší my.

Ještě je třeba zmínit, že Valtteri Bottas se dostal do Q3 posté v řadě. Nepřetrženou šňůru tahá od VC Austrálie 2017.

V sobotu měl Hamilton štěstí, ale body se budou rozdávat až po závodě. Foto: Mercedes

Zdroj: RaceFans, Sky, úvodní foto: Mercedes