Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Piastriho lákají i Supercars

Piastriho lákají i Supercars

Líbil by se mu start v Bathurstu

Oscar Piastri se v letošním roce stal šampionem formule 2 a navázal tak na své tituly z Eurocupu formule Renault (2019) a FIA F3 (2020). Závodní sedačku pro nadcházející sezonu F1 se mu ale přesto získat nepodařilo. Příští rok tak stráví v roli rezervního pilota stáje Alpine a bude se soustředit na zisk místa ve startovním poli F1 pro sezonu 2023. Žádný závodní program ho s největší pravděpodobností nečeká.

Kromě formule 1 jsou ale i další série, které Piastrimu připadají zajímavé. Jednou z nich je australský šampionát v závodech cestovních vozů Supercars. Zde by ho do budoucna lákala ze všeho nejvíce účast v tisícikilometrovém závodě na okruhu Mount Panorama v Bathurstu. Zájem o tento šampionát u Piastriho vyvolala návštěva testu, kterého se účastnil jeho kamarád Christian Pancione. Ten letos závodil v australských seriálech Porsche Sprint Challenge a Porsche Carrera Cup.

"Rád bych si to zkusil. Nevím, jestli bych chtěl přímo závodit, protože se zdá, že tato auta jsou trochu divoká. Vždy by ale bylo skvělé zazávodit si v Bathurstu. Určitě bych si je ovšem rád vyzkoušel. Vypadají sice jako bestie, ale zdá se, že se dají zkrotit. Jeden z mých kamarádů v Austrálii závodí v Porsche Carrera Cupu. Byl jsem s ním na jednom z testovacích dní, kterého se účastnily také vozy Supercars. Bylo skvělé je sledovat. Myslím si, že tak jako všichni piloti F1 chtějí závodit v Monaku, tak každý jezdec Supercars chce jet v Bathurstu. Takže to by byl určitě podnik, kterého bych se chtěl zúčastnit nejvíce," říká Piastri.

Do budoucna by Oscara Piastriho zajímaly mimo jiné i závody australského seriálu Supercars. Foto: Supercars

 

Se skutečnými závody Supercars zatím sice Piastri žádné zkušenosti nemá, přesto už ale s tímto seriálem co do činění měl. V letošním roce totiž zasáhl do virtuálního šampionátu této série.

Zajímavostí je, že přestože je Piastri Australanem, tak od svého přestupu z motokár do "velkého" motorsportu ještě nikdy na domácí trati nezávodil. Součástí kalendářů arabskoemirátské F4 (2016-2017), britské F4 (2017), severoevropského poháru formule Renault (2017-2018), Eurocupu formule Renault (2018-2019), FIA F3 (2020) a F2 (2021) totiž australské okruhy nejsou.

Zdroj: Motorsport, Supercars, úvodní foto: FIA Formula 2