Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Al-Attíja vyhrál počtvrté Dakar, Tůma dosáhl nejlepšího českého výsledku

Al-Attíja vyhrál počtvrté Dakar, Tůma dosáhl nejlepšího českého výsledku

Rallye Dakar - 12. etapa

V pátek se uskutečnilo poslední dějství letošního ročníku Rallye Dakar, v němž se definitivně rozhodlo o vítězích. Závěrečná etapa vedla z Biši do Džiddy a délka měřeného úseku činila 164 kilometrů.

V kategorii automobilů přinesl závěrečný den druhý etapový triumf Henku Lateganovi. Druhou pozici obsadil Stéphane Peterhansel a třetí Brian Baragwanath. Sébastien Loeb sice skončil čtvrtý a porazil devatenáctého Násira al-Attíju, na smazání Katařanova náskoku to ale nestačilo a Al-Attíja se tak stal počtvrté dakarským vítězem. Na celkové třetí příčce za Al-Attíjou a Loebem končí Jazíd al-Rajhí.

„Byl to pro nás úžasný Dakar. Nevyhráli jsme od roku 2019. Z nových pravidel pro třídu T1+ mám radost. Byly zde tři týmy, které mohly vyhrát. Matthieu (spolujezdec Matthieu Baumel – pozn. red.), já, ale i celý tým jsme odvedli dobrou práci. Od roku 2020, kdy se soutěž přestěhovala do Saudské Arábie, jsme končili pořád druzí. Nyní jsme ale vážně šťastní, že jsme dosáhli našeho cíle. U Toyota Gazoo Racing odvedli za jeden rok fantastickou práci, když stavěli nové auto,“ uvedl Katařan v cíli.

Martin Prokop skončil v poslední etapě na 13. příčce a Miroslav Zapletal na 33. pozici. V celkovém pořadí končí Zapletal na 24. pozici, zatímco Prokop obsadil 25. místo.

V kategorii automobilů se z českých závodníků umístil nejvýše Miroslav Zapletal. Foto: Offroadsport



Mezi kamiony si definitivně zajistil své druhé dakarské vítězství Dmitrij Sotnikov. Jezdec Kamazu ovládl poslední etapu a obhájil tak celkový triumf z loňského roku. Úspěchem skončil závěrečný den ale i pro české barvy. Martin Macík totiž obsadil druhou pozici. Do nejlepší trojice se ale vešla i Buggyra, jejíž jezdec Ignacio Casale bral třetí příčku. Aleš Loprais skončil mimo jiné i po defektu pneumatiky osmý, jezdec českého týmu Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius 24. a Tomáš Tomeček 28.

„Bylo to drsných posledních 160 kilometrů přes rozbitá řečiště. Celý letošní Dakar byl náročný. Ale zvládli jsme ho a jsme v pořádku v cíli. Děkuji klukům v posádce, děkujeme všem fanouškům, kteří při nás stojí v dobrém i zlém. Díky patří našim rodinám, všem klukům v týmu, mechanikům za to, jak dřeli a jak skvělou práci odvedli, tátovi (šéf týmu Big Shock Martin Macík starší – pozn. red.), Martinu Pabiškovi (týmový manažer – pozn. red.), posádce Martina Šoltyse, přátelům. A také všem našim milým sponzorům a partnerům, kterých si moc vážíme,“ řekl Macík po dosažení druhého místa.

Martin Macík obsadil v poslední etapě Rallye Dakar druhé místo. Foto: Big Shock Racing



Kamaz letos může na Dakaru slavit hned čtveřité vítězství. Za Sotnikovem totiž v celkovém pořadí končí druhý Eduard Nikolajev, třetí Anton Šibalov a čtvrtý Andrej Karginov. Martin Macík se během posledního dne posunul na sedmou pozici. Paskevičius končí 12., Aleš Loprais po středeční nehodě 21., Tomáš Tomeček 24. a Ignacio Casale, kterého sužovaly potíže v prvním týdnu soutěže, bere 27. pozici.

Mezi lehkými prototypy neskončilo ani v poslední etapě vítězné tažení Setha Quintera. Američan, který již ve čtvrtek stanovil nový rekord v počtu vyhraných etap během jedné Rallye Dakar, získal v pátek 12. letošní triumf. Druhý skončil Sebastian Eriksson a třetí Francisco Lopez Contardo. Chilan se ovšem může radovat z celkového prvenství, ačkoli letos nevyhrál ani jednu etapu. Na druhé pozici se umístil Eriksson a na třetí Cristina Gutiérrezová.

Josef Macháček skončil v poslední etapě jedenáctý. Celkově ale končí po čtvrtečních technických problémech na 25. pozici. Quintero přišel o šance na vítězství po technických problémech ve druhé etapě. V celkové klasifikaci se nakonec umístil jako šestnáctý.

Francisco Lopez Contardo vystřídal na trůnu kategorie lehkých prototypů Josefa Macháčka. Foto: DPPI/Red Bull Content Pool



V kategorii Side-by-side se den před koncem soutěže posunul do čela průběžného pořadí Gerard Farres Guell. V pátek ale Španěla potkaly potíže s elektronikou a nakonec skončil až šestý. Jeho hlavní soupeř Austin Jones ale dokázal zajet třetí čas, díky kterému se vrátil na první místo průběžného pořadí a byl to tak on, kdo nakonec slavil vítězství. Pro Farrese Guella skončil letošní Dakar druhou pozicí. Na třetí místo díky vítězství v závěrečné etapě povyskočil Rokas Baciuska.

Austin Jones dokázal během posledního dne zvrátit situaci v boji o vítězství v kategorii Side-by-side ve svůj prospěch. Foto: Can-Am Off Road



Mezi motorkáři patřila poslední etapa Pablu Quintanillovi, který zvítězil před Tobym Pricem a Josem Ignaciem Cornejem. Na celkové vítězství ale tento výkon Chilanovi, který po čtvrtku figuroval na celkové druhé příčce, nestačil. Sam Sunderland sice skončil až osmý, v celkové klasifikaci ale udržel vedení. Quintanillu porazil o 3 minuty a 27 sekund a raduje se ze svého druhého dakarského vítězství. Na to první současný jezdec továrního týmu Gas Gas dosáhl v roce 2017, tehdy ještě v barvách KTM. Celkovou třetí příčku obsadil Matthias Walkner.

„Popravdě nemohu být šťastnější. I poslední etapa byla hodně obtížná a také dost stresující. Spousta navigace, řada záludných poznámek (v roadbooku – pozn. red.), párkrát jsem byl zmatený a nebyl si jistý, že jedu správnou cestou. Myslel jsem, že mi hlava vybouchne. V posledních deseti minutách jsem si nebyl jistý, že vyhraji. Teď mi to řekli. Je to splněný sen. Zažil jsem dost drsnou sezonu, ale když jsem vyhrál Dakar, tak to všechno stálo za to,“ radoval se v cíli šťastný Sunderland.

Z českých motorkářů dopadl v poslední etapě čtrnáctý Martin Michek. Jan Brabec obsadil 32. příčku, Milan Engel skončil 36. a jezdec českého týmu Klymčiw Racing Wolfgang Payr se umístil na 114. pozici. Celkově ale dopadl z našich jezdců nejlépe Jan Brabec, který skončil na 23. pozici. Milan Engel si odváží celkové 30. místo a současně druhou pozici z hodnocení Original by Motul pro jezdce startující bez asistence. Martin Michek, který nabral velkou ztrátu mimo jiné kvůli nehodě v předposlední etapě, skončil 36. a Wolfgang Payr se umístil na 115. pozici.

Milan Engel skončil druhý mezi motorkáři závodícími bez asistence. Foto: Orion - Moto Racing Group



V kategorii čtyřkolek patřila poslední etapa Franciscu Morenovi před Kamilem Wisniewskim a Marcelem Medeirosem. Alexandre Giroud sice tentokrát obsadil pouze pátou příčku, i tak se ale může radovat z premiérového dakarského triumfu. Moreno končí celkově druhý a Wisniewski třetí. Bramborovou medaili si z letošního ročníku odnáší Zdeněk Tůma. Český jezdec bral čtvrté místo nejen celkově, ale i v poslední letošní etapě. Jeho celkový výsledek představuje letošní nejlepší české umístění napříč všemi kategoriemi.

„Před startem jsem si přál být do pátého místa, a to se povedlo. Samozřejmě člověka drobet mrzí, že to není bedna, ale dobře si uvědomuji, že ta konkurence je tady obrovská, a že kdyby spoustu soupeřů nezastavily technické potíže, že by to takhle vysoko asi nebylo. Takové umístění se už nemusí opakovat. Byl jsem na Dakaru počtvrté a musím říct, že tolik závodních kilometrů jsem na něm ještě asi nezažil. Únava na mě začala padat už před dnem volna, takže ty dny po něm byly kruté. Vyčerpaný jsem asi i teď, ale hřeje mě to čtvrté místo, takže si to moc neuvědomuji,“ prohlásil rodák z Českého Krumlova v cíli.

Zdeňku Tůmovi chybělo ve čtyřkolkách jen jedno místo k pódiu. Foto: Barth Racing



Velmi smutně vyvrcholila soutěž Dakar Classic, která se konala souběžně s Rallye Dakar. Po nehodě asistenčního vozu stáje PH-Sport a kamionu, ke které došlo cestou do Džiddy, totiž zahynul teprve dvacetiletý Quentin Lavallée. Francouzovi, kterému bylo teprve dvacet let, se v roli šéfmechanika staral o vůz Peugeot 205 Turbo 16, se kterým závodil Rudy Jacquot. Spolu s Lavalléem seděl v asistenčním autě Maxime Frere, který byl převezen do nemocnice. Podle posledních zpráv utrpěl pohmožděniny na břiše a hrudníku.

Poslední etapa Dakar Classic skončila vítězstvím Juana Roury Iglesiase. Ondřej Klymčiw skončil 40., Zdeněk Ondráček 47., Martin Čábela 58., slovenský jezdec Radovan Kazarka z české stáje Fesh Fesh 89., Petr Fiala 115., Olga Roučková 118., Albert Pance 126. a Dušan Randýsek 127.

Celkovým vítězem soutěže se stal Serge Mogno. Z Čechů dopadl nejlépe čtrnáctý Ondřej Klymčiw. Zdeněk Ondráček bere 19. příčku, Radovan Kazarka 90., Martin Čábela 117., Dušan Randýsek 119., Petr Fiala 121., Olga Roučková 127. a Albert Pance se umístil na 129. pozici.

Posádka ve složení Radovan Kazarka, Josef Kalina a Robert Kasák závodila s replikou vozu Tatra 815 Puma, se kterým Karel Loprais v minulosti Rallye Dakar třikrát vyhrál. Foto: Fesh Fesh

Auta - 12. etapa: 1. Henk Lategan - Brett Cummings (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 1:35:19, 2. Stéphane Peterhansel - Edouard Boulanger (oba Francie, Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron) +0:00:49, 3. Brian Baragwanath - Leonard Cremer (oba Jihoafrická republika, Century Racing, Century CR6) +0:01:51, 4. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:02:20, 5. Vajdotas Žala - Paulo Fiuza (Litva - Portugalsko, Teltonika Racing, Mini John Cooper Works Rally) +0:03:25... 13. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) +0:05:31, 33. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +0:13:57.

Auta – konečné pořadí: 1. Násir al-Attíja - Matthieu Baumel (Katar - Francie, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) 38:33:03, 2. Sébastien Loeb - Fabian Lurquin (Francie - Belgie, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +0:27:46, 3. Jazíd Al-Rajhí (Saudská Arábie - Velká Británie, Overdrive Toyota, Toyota Hilux Overdrive) +1:01:13, 4. Orlando Terranova - Daniel Oliveras Carreras (Argentina - Španělsko, Bahrain Raid Xtreme, Prodrive Hunter) +1:27:23, 5. Giniel de Villiers - Dennis Murphy (oba Jihoafrická republika, Toyota Gazoo Racing, Toyota GR DKR Hilux) +1:41:48... 24. Miroslav Zapletal - Marek Sýkora (Česká republika - Slovensko, Offroadsport, Ford F150) +6:36:11, 25. Martin Prokop - Viktor Chytka (oba Česká republika, Benzina Orlen Team, Ford Raptor RS Cross-Country) +6:44:09.

Kamiony - 12. etapa: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 1:42:41, 2. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +0:00:32, 3. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +0:01:01, 4. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:01:40, 5. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:02:21... 8. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +0:07:10, 24. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +0:42:08, 28. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +0:57:43.

Kamiony - konečné pořadí: 1. Dmitrij Sotnikov - Ilgiz Achmetzjanov - Ruslan Achmadějev (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) 41:37:34, 2. Eduard Nikolajev - Jevgenij Jakovljev - Vladimir Rybakov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +0:09:58, 3. Anton Šibalov - Dmitrij Nikitin - Ivan Tatarinov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +1:11:11, 4. Andrej Karginov - Andrej Mokejev - Ivan Malkov (všichni Rusko, Kamaz - Master, Kamaz 43509) +1:49:55, 5. Janus van Kasteren - Marcel Snijders - Darek Rodewald (Nizozemsko - Nizozemsko - Polsko, Petronas Team De Rooy Iveco, Iveco Powerstar) +3:08:30... 7. Martin Macík - František Tomášek - David Švanda (všichni Česká republika, Big Shock Racing, Iveco Powerstar) +4:44:11, 12. Vajdotas Paskevičius - Slavomir Volkov - Tomas Guzauskas (všichni Litva, Fesh Fesh Team, Tatra Jamal) +9:47:42, 21. Aleš Loprais - Petr Pokora - Jaroslav Valtr (všichni Česká republika, Instaforex Loprais Praga, Praga V4S DKR) +34:53:53, 24. Tomáš Tomeček - Leopold Paďour - Niccolo Funaioli (Česká republika - Česká republika - Itálie, South Racing Service, Tatra 815-2T0R45) +52:38:12, 27. Ignacio Casale - Alvaro Leon - Tomáš Šikola (Chile - Chile - Česká republika, Tatra Buggyra Racing, Tatra Phoenix) +75:13:27.

Lehké prototypy – 12. etapa:
1. Seth Quintero - Dennis Zenz (USA - Německo, Red Bull Off-Road Junior Team USA, OT3 - 02) 1:48:46, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:01:23, 3. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) +0:05:31, 4. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +0:08:52, 5. Jean-Luc Pisson – Jean Brucy (oba Francie, JLT Racing, PH-Sport Zephyr) +0:11:08… 11. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +0:22:35.

Lehké prototypy – konečné pořadí: 1. Francisco Lopez Contardo - Juan Pablo Latrach Vinagre (oba Chile, EKS - South Racing, Can-Am XRS) 45:50:51, 2. Sebastian Eriksson - Wouter Rosegaar (Švédsko - Nizozemsko, EKS - South Racing, Can-Am Maverick X3) +0:51:28, 3. Cristina Gutiérrezová – Francois Cazalet (Španělsko – Francie, Red Bull Off-Road Team USA, OT3–01) +4:34:43, 4. Santiago Navarro - Marc Sola (oba Španělsko, FN Speed Team, Can-Am Maverick X3) +5:11:35, 5. Pavel Lebeděv - Kirill Šubin (oba Rusko, MSK Rally Team, Can-Am Maverick) +5:52:14… 25. Josef Macháček - Pavel Vyoral (oba Česká republika, Buggyra Zero Mileage Racing, Buggyra Can-Am DV21) +32:21:59.

Side-by-side – 12. etapa: 1. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) 1:51:15, 2. Rodrigo Luppi de Oliveira - Maykel Justo (oba Brazílie, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:03:23, 3. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:47, 4. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:05:50, 5. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:06:42.

Side-by-side – konečné pořadí: 1. Austin Jones - Gustavo Gugelmin (USA - Brazílie, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) 47:22:50, 2. Gerard Farres Guell – Diego Ortega Gil (oba Španělsko, Can-Am Factory South Racing, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:02:37, 3. Rokas Baciuska - Oriol Mena (Litva - Španělsko, South Racing Can-Am, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:15:18, 4. Marek Goczal - Lukasz Laskawiec (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:16:21, 5. Michal Goczal - Szymon Gospodarczyk (oba Polsko, Cobant - Energylandia Rally Team, BRP Can-Am Maverick XRS) +0:28:28.

Motorky - 12. etapa: 1. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) 1:40:00, 2. Toby Price (Austrálie, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:00:18, 3. Jose Ignacio Cornejo (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:00:29, 4. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +00:01:13, 5. Mason Klein (USA, Bas Dakar KTM Racing Team, KTM 450 Rally Replica) +0:01:23… 14. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +0:06:17, 32. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +0:16:06, 36. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +0:17:26, 114. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +1:28:00.

Motorky - konečné pořadí: 1. Sam Sunderland (Velká Británie, GasGas Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) 38:47:30, 2. Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:03:27, 3. Matthias Walkner (Rakousko, Red Bull KTM Factory Racing, KTM 450 Rally Factory Replica) +0:06:47, 4. Adrien van Beveren (Francie, Monster Energy Yamaha Rally Team, Yamaha WR450F) +0:18:41, 5. Joan Barreda (Španělsko, Monster Energy Honda, Honda CRF 450 Rally) +0:25:42… 23. Jan Brabec (Česká republika, Stojrent Racing, KTM Rally Replica 450) +3:12:39, 30. Milan Engel (Česká republika, Moto Racing Group (MRG), KTM 450 Rally Replica) +4:56:41, 36. Martin Michek (Česká republika, Orion - Moto Racing Group, KTM 450 Rally Replica) +6:30:40, 115. Wolfgang Payr (Rakousko, Klymčiw Racing, KTM 450 FR Rally Replica) +42:34:36.

Čtyřkolky – 12. etapa: 1. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) 2:14:13, 2. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +0:02:43, 3. Marcelo Medeiros (Brazílie, Team Marcelo Medeiros, Yamaha YFM700R) +0:07:42, 4. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +0:19:24, 5. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) +0:20:13.

Čtyřkolky – konečné pořadí:
1. Alexandre Giroud (Francie, Yamaha Racing - SMX - Drag´on, Yamaha YFZ 700) 50:00:51, 2. Francisco Moreno (Argentina, Drag´on Rally Team, Yamaha Raptor 700) +2:21:11, 3. Kamil Wisniewski (Polsko, Orlen Team, Yamaha Raptor 700) +2:27:25, 4. Zdeněk Tůma (Česká republika, Barth Racing Team, Yamaha RR 700) +8:08:47, 5. Carlos Alejandro Verza (Argentina, Verza Rally Team, Yamaha YFM700 R) +19:43:12.

Dakar Classic – 12. etapa: 1. Juan Roura Iglesias - Miguel Angel Valencia Posada (oba Španělsko, Roura Lighting Team, Toyota HDJ80) 13 bodů, 2. Marc Douton - Jérémy Athimon (oba Francie, NPA Würth Modyf, Porsche 911 Safari Type G 1985) 17 bodů, 3. Xavier Piňa Garnatcha – Sergi Giralt Valero (oba Španělsko, Toyota Land Cruiser HD J80) 17 bodů, 4. Jean-Michel Gayte - Maxime Vial (oba Francie, Team JMAX, Mitsubishi Pajero EVO) 17 bodů, 5. Luis Pedrals Marot – Gianni Melloni Ribas (oba Španělsko, TH-Trucks, Nissan Patrol) 18 bodů… 40. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 48 bodů, 47. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 56 bodů, 58. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 68 bodů, 89. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 258 bodů, 115. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 3434 bodů, 118. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 4667 bodů, 126. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 6559 bodů, 127. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 17500 bodů.

Dakar Classic – konečné pořadí: 1. Serge Mogno - Florent Drulhon (oba Francie, Team FSO, Land Cruiser HDJ80) 399 bodů, 2. Arnaud Euvrard - Adeline Euvrardová (oba Francie, Euvrard, Mercedes ML) 602 bodů, 3. Jesus Fuster Pliego - Juan Carlos Ramirez Moure (oba Španělsko, Rumbo Zero, Mercedes G-320) 701 bodů, 4. Jerome Galpin – Anne Galpinová (oba Francie, Team FJ, Protruck FJ) 803 bodů, 5. Kilian Revuelta - Mariano de Quadros Romero de (oba Španělsko, Naturhouse, Toyota Land Cruiser) 922 bodů… 14. Ondřej Klymčiw – Tomáš Böhm (oba Česká republika, Klymčiw Racing, Škoda LR 130) 1819 bodů, 19. Zdeněk Ondráček – Rudolf Lhotský (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Toyota Land Cruiser HDJ 80) 2453 bodů, 90. Radovan Kazarka – Josef Kalina – Robert Kasák (Slovensko – Česká republika – Slovensko, Fesh Fesh Team, Tatra 815) 31369 bodů, 117. Martin Čábela – Olga Lounová (oba Česká republika, Orion – Moto Racing Group, Mercedes G500) 76814 bodů, 119. Dušan Randýsek – František Randýsek (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 78399 bodů, 121. Petr Fiala – Tomáš Fiala (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 92883 bodů, 127. Olga Roučková – Robert Knobloch (oba Česká republika, Czech Samurais, Suzuki Samurai) 139942 bodů, 129. Albert Pance – Štěpán Pance (oba Česká republika, Vintage Racing Team, Land-Rover Serie 2) 180386 bodů.


Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Flavien Duhamel/Red Bull Content Pool