Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haas odmítl Rusům vrátit peníze

Haas odmítl Rusům vrátit peníze

Za loňský vůz chce ještě dalších 8 milionů.

Tým Haas odmítl svému bývalému sponzorovi vrátit peníze vyplacené předem za letošní sezonu. Ruský Uralkali požadoval vrácení 12 milionů eur a vyplacení dalších 8 milionů "za ušlý zisk". Americký tým poslal zpět oficiální odpověď. Ruské společnosti nevrátí ani dolar.

Ponechat si peníze, aniž by byl sponzor vidět i jinde než na fotografiích z prvních dnů předsezonních testů, mu prý umožňuje klauzule ve smlouvě, ve které se píše: „Uralkali nesmí poškodit, pošpinit, zesměšnit ani snížit reputaci a dobré jméno Haasu.“ Tým je přesvědčen, že vazby Dmitrije Mazepina na Kreml potvrzené sankcemi ze strany Evropské unie jsou dostatečným důvodem považovat smlouvu za porušenou ze strany sponzora.

Haas nevyplatí ani mzdu, kterou měl Nikita Mazepin dostat za první měsíce roku 2022 a pokud Uralkali nepošle dalších 8 milionů eur, nedá mu ani vůz sezony 2021, jak bylo dohodnuto v kontraktu.

Nyní je obtížné představit si návrat do sportu, ve kterém si týmy smějí ponechat sponzorské peníze a zároveň nedodržet smlouvu. Dokonce ještě budou žádat další, ačkoli veřejně tvrdí, že o peníze z Ruska nemají zájem. Nevím, po tomto se bude třeba zamyslet nad sportovními hodnotami,“ řekl Nikita Mazepin.

Zatímco italské úřady jeho otci sáhly na nemovitost na Sardinii v hodnotě 100 milionů dolarů, závodník si dává od volantu přestávku a v dohledné době bude přemýšlet pouze nad rallye závody jako Dakar a Silk Way Rally.

Vůz F1 zřejmě Mazepinovu sbírku nerozšíří. Foto: Haas

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Haas