Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Premiéra Bábíčkové ve W Series skončila za nejlepší desítkou

Premiéra Bábíčkové ve W Series skončila za nejlepší desítkou

V sobotu chyběly k bodům tři pozice

V Miami o víkendu nezávodila pouze F1. Začal zde i nový ročník šampionátu W Series. Ryze ženský formulový seriál bude mít ve třetí sezoně své existence i českou účast. Součástí startovního pole je totiž i osmnáctiletá Tereza Bábíčková. Bývalá motokáristka, pro kterou jde o první sezonu na scéně formulového závodění, bude hájit barvy týmu Puma. Úvodní podnik sezony pro ni ale zatím skončil bez bodů.

Úspěšnější vystoupení zažila Bábíčková v prvním závodě víkendu. Do něj startovala podle výsledků kvalifikace jako šestnáctá. Během závodu si ale o dvě pozice polepšila a cílem projela jako čtrnáctá. Klasifikována ale nakonec byla na 13. pozici. Později se totiž ještě udělovaly penalizace a Bábíčkové pomohl třicetisekundový trest pro Chloe Chambersovou. Původně sedmá Američanka byla penalizována za to, že se při průjezdu přes čáru zpomalovacího vozu nenacházela na správné pozici.

Na startu nedělního druhého závodu se již pilotky neřadily podle výsledků kvalifikace, ale podle svých druhých nejlepších časů v ní. Pro Bábíčkovou ovšem tento fakt neznamenal žádnou změnu a opět vyrážela jako šestnáctá. V závodě sice měla ještě dvě minuty před koncem namířeno ke 14. místu, na jejím voze ale došlo mimo záběr kamer k poškození předního přítlačného křídla a černo-oranžová vlajka ji přinutila zajet k mechanikům na výměnu. Nakonec tak obsadila 16. pozici.

Nejvíce důvodu k úsměvu měla po prvním podniku sezony Jamie Chadwicková. Britská závodnice, která je vývojovou pilotkou stáje Williams ve F1, totiž vyhrála oba víkendové závody a vykročila tak nejlepším možným způsobem za ziskem třetího titulu ve W Series za sebou.

Jamie Chadwicková stále vládne W Series. Foto: W Series


Do první jízdy sice Chadwicková startovala jako druhá, vítězce kvalifikace Neree Martíaové se ovšem nepovedl start a Britka se tak ujala vedení. Později ji pokořila týmová kolegyně naší Terezy Bábíčkové Emma Kimiläinenová. Poté, co v posledním kole došlo po incidentu mezi Abbie Eatonovou a Fabienne Wohlwendovou (předtím byl závod dokonce přerušen po nehodě Alice Powellové) k restartu závodu, ale byla Kimiläinenová příliš široká v první zatáčce a uvolnila tak Chadwickové cestu za vítězstvím. Před finskou závodnici se navíc dostala i Marta Garcíaová.

Kimiläinenová se ještě pokoušela vrátit před Garcíaovou a získat zpět alespoň druhé místo, došlo ale ke kontaktu, po kterém šla pilotka Pumy do hodin. Do cíle sice dojela, ale byla klasifikována až jako patnáctá. Garcíaová sice projela pod šachovnicovou vlajkou na druhém místě, později ale byla za incident z posledního potrestána deseti sekundami a klesla až na 11. pozici. Druhou příčku tak nakonec obsadila Jessica Hawkinsová a třetí Beitske Visserová.

V neděli už Chadwicková triumfovala stylem start-cíl. Za jejími zády původně probíhal souboj mezi Nereou Martíaovou a Emmou Kimiläinenovou, nakonec ale na stříbrnou příčku nedosáhla ani jedna. Martíaová sice jako druhá cílem projela, za zdržení jedené ze závodnic ovšem byla potrestána pádem o jedno místo a musela se tak spokojit se třetí příčkou. Kimiläinenová se zase roztočila v posledním kole při souboji s Alice Powellovou (mezi dvojicí sice došlo ke kontaktu, už před ním se ale vůz Kimiläinenové ocitl v přetáčivém smyku) a nakonec skončila pátá. Právě Powellová byla klasifikována jako druhá.

W Series bude letos F1 doprovázet ještě při dalších sedmi závodních víkendech. Stane se tak v Barceloně, Silverstone, Le Castellet, na Hungaroringu, v Suzuce, Austinu a Mexico City.

Výsledky prvního závodu: 1. Jamie Chadwicková (Velká Británie, Jenner Racing) 13 kol, 2. Jessica Hawkinsová (Velká Británie, Click2Drive Bristol Street Motors Racing) +3,294, 3. Beitske Visserová (Nizozemsko, Sirin Racing W Series Team) +3,385... 13. Tereza Bábíčková (Česká republika, Puma W Series Team) +15,137.

Výsledky druhého závodu: 1. Jamie Chadwicková (Velká Británie, Jenner Racing) 17 kol, 2. Alice Powellová (Velká Británie, Click2Drive Bristol Street Motors Racing) +8,876, 3. Nerea Martíaová (Španělsko, Quantfury W Series Team) +2,997... 16. Tereza Bábíčková (Česká republika, Puma W Series Team) +1:49,002.

Průběžné pořadí: 1. Chadwicková 50, 2. Martíaová 23, 3. Visserová 21... 16. Bábíčková 0.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: W Series