Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel opět zaujal přilbou

Vettel opět zaujal přilbou

Co mu vzkázala kanadská ministryně energetiky?

Sebastian Vettel opět dokázal získat pozornost pro environmentální problémy. V Kanadě se pohybuje v tričku s nápisem: „stop těžbě dehtových písků – kanadský klimatický zločin“. Zpráva upozorňuje na kontroverzní projekt těžby písků v rozsáhlých oblastech kanadské provincie Alberta. Dochází tam k masivnímu kácení lesů, pod kterými se ukrývá půda bohatá na pryskyřici, kterou lze přeměnit na ropu.

Triko upozorňující na problém je doplněno o jednorázový design Vettelovy přilby od společnosti Jens Munser Designs. Vettel rád svou přilbu využívá k upozorňování na globální, ale i lokální problémy. V minulosti německou vlajku nahradila duhová i ukrajinská a v Miami ve spolupráci se stejným designérem upozornil na stoupající hladinu oceánů.

Vettel začal přilbou upozorňovat také na lokální environmentální problémy. Foto: Jens Munser Designs

Nikdo mě nekontaktoval. Prostě rád čtu o této problematice, přijde mi to... fascinující by nebylo správné slovo, ale je dobré vědět, co všechno se ve světě děje. Žijeme v době, kdy už rozumíme mnoha věcem a co se děje v Albertě je zločin. Kácí se strašné množství stromů a ničí se celý ekosystém jen aby se tam dala těžit ropa. Odkdy se s tím začalo, produkce skleníkových plynů v Kanadě začala stoupat,“ upozorňuje Vettel.

Jezdcovo poselství nenechalo chladnou kanadskou ministerku energetiky, která považovala za vhodné vytáhnout do protiútoku.

Léty jsem už na pokrytectví zvyklá, ale tohle je opravdu velké,“ napsala Sonya Savageová na Twitter. „Závodník sponzorovaný Aston Martinem, financovaný saúdským Aramcem a má problém s ropnými písky. Aramco je největším producentem ropy na světě a je znám i jako největší producent uhlíkových emisí od roku 1965. Místo démonizování ropných písků, které jsou na cestě k uhlíkové neutralitě, by se lidé měli soustředit na snižování vlastní uhlíkové stopy. Co takhle Formule 1 se šlapacími autíčky?

Ano, jsem pokrytec,“ odvětil Sebastian Vettel s tím, že dělá svou práci, se kterou se nedokáže rozloučit a přitom poukazuje na problémy kolem. Také řekl, že je smutné, když se politici uchylují k útokům v osobní rovině.

Jezdec evidentně udeřil na citlivé místo a ministryně okamžitě použila i taktiku upozorňování na uhlíkovou stopu za běžným člověkem, jako způsob odvedení pozornosti od velkých firem, vlád a jejich byznysů. Ale je také pravdou, že Vettel vydělává miliony dolarů ročně i díky jeho podílu na sportswashingu a greenwashingu kolosálního znečišťovatele. Aramco téměř celé patří vládě Saúdské Arábie, která v Jemenu živí válku neméně strašnou než je ta na Ukrajině. Za zmínku stojí, že žádný detailní záběr nejnovější Vettelovy přilby si nenašel cestu na twitter týmu Aston Martin, zatímco přilba jeho kolegy s kanadským javorovým listem je tam hojně prezentována z každého úhlu.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin