Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Český triumf v TCR Europe

Český triumf v TCR Europe

Galáš ovládl druhou belgickou jízdu

Víkendový podnik seriálu TCR Europe na belgickém okruhu Spa-Francorchamps přinesl vůbec první vítězství českého závodníka v tomto šampionátu. Postaral se o něj Jáchym Galáš. Jezdec stáje Hyundai Janík Motorsport dovezl svou Elantru k triumfu v nedělním klání, které opanoval stylem start-cíl. Zásluhou Galášova týmového kolegy Maťa Homoly navíc mohla parta Václava Janíka slavit hned dvojité prvenství.

Důležitý krok na cestě za premiérovým triumfem udělal Galáš už v sobotní kvalifikaci. V ní totiž zajel desátý čas. To znamenalo pro start druhé víkendové jízdy první příčku. Na jejím roštu totiž podle pravidel dochází k otočení nejrychlejší desítky z kvalifikace.

Ještě předtím ale byl na programu sobotní závod. V něm se Galášovi podařilo polepšit si oproti startu o jednu příčku a cílem projel jako devátý. Zálusk si ale dělal i na osmou pozici, kterou na okamžik sebral Jakeu Youngovi. Při souboji britského závodníka a Galáše dokonce došlo ke kontaktu, při kterém musel český jezdec krotit přetáčivý smyk na výjezdu ze zatáčky Les Combes. Později se ale propadl nejen za Younga, ale také za Johna Filippiho až na desátou pozici. Poté, co Filippi vycestoval do štěrku, si ale vzal zpátky deváté místo.

V neděli už ale přišel Galášův velký den. Po vydařeném startu si byl schopen vytvořit náskok před soupeři a poté strávil celý závod ve vedení. Dojel si tak pro svůj premiérový triumf v šampionátu. V něm působí jako pravidelný účastník od loňské sezony. Během ní také závodil za tým Janík Motorsport, tehdy ale ještě se starším modelem Hyundai Elantra. Jeho premiéra v sérii se ale datuje již k roku 2019. Tehdy nastoupil s vozem Volkswagen Golf stáje GT2 Motorsport do podniku na Hungaroringu. Během něj byli součástí startovního pole TCR Europe také účastníci série TCR Eastern Europe, ve které tehdy Galáš působil.

"Řekl bych, že závod jsem měl celkem pod kontrolou. Myslím si, že klíčový byl start. Dobře jsem odstartoval a ještě před první zatáčkou jsem si dokázal vybudovat nějaký prostor. Mohl jsem si tak připravit výjezd. Poté jsem si udržel náskok i při průjezdu Eau Rouge a až do konce rovinky Kemmel," uvedl Galáš po skončení závodu pro server TouringCarTimes.

Nedělní jízda skončila dvojitým triumfem stáje Hyundai Janík Motorsport. Foto: TCR Europe


Český závodník rovněž prozradil, že si na rovince Kemmel musel vypomáhat přejížděním zleva doprava. Snažil se tak minimalizovat výhodu větrného pytle, kterou měly za ním jedoucí vozy.

"Když vedete, tak každý, kdo jede za vámi, má větrný pytel, zatímco vy jste jediný, kdo ne. Dělal jsem, co jsem mohl, abych to alespoň vyrovnal," dodal.

Radost stáje Hyundai Janík Motorsport mohla být v neděli hned dvojnásobná. Na stříbrné příčce totiž dorazil do cíle Maťo Homola. Slovenský jezdec, který už má na svém kontě mimo jiné i vítězství ze závodu WTCR, startoval do druhé víkendové jízdy jako třetí. Hned v úvodu se ale dostal před Toma Coronela a poté už druhé místo nikomu nepřepustil.

Homola tak dokázal ukončit smolnou šňůru, která ho trápila. Z předchozích pěti závodů totiž dokončil pouze úvodní jízdu v Portimau, kde bral 12. místo. Ve druhém závodě následovalo odstoupení po kolizi s Jevgenijem Leonovem. Obě klání ve francouzském Le Castellet pro něj skončily defektem pneumatiky a při prvním závodě ve Spa ho vyřadila kolize s Pepem Oriolou.

Zatímco pro Galáše šlo o premiérový triumf v TCR Europe, pro Janík Motorsport ne. Stáj Václava Janíka mohla oslavovat vítězství již loni. Do cíle druhého závodu v italské Monze tehdy dojel jako první právě Homola.

Kromě Galáše nastoupili v minulosti do závodů TCR Europe ještě další dva Češi - Petr Fulín a Petr Čížek. Fulín startoval v roce 2018 v Barceloně s vozem Cupra Leon své vlastní stáje Fullinrace Academy. Nejlépe dosáhl na 20. místo. Čížka jsme mohli vidět při dvou víkendech. Nejprve na Hungaroringu v roce 2019 rovněž s Cuprou týmu Petra Fulína a poté ještě loni v Monze s vozem Audi stáje Aditis. Jeho nejlepším výsledkem je 19. příčka.

 Jáchym Galáš je prvním českým vítězem TCR Europe v historii. Foto: TCR Europe



Sezona TCR Europe pokračuje čtvrtým podnikem během prvního červencového víkendu, kdy se poprvé představí na německém městském okruhu Norisring. Jako lídr šampionátu vstoupí do podniku Franco Girolami. V prvních šesti závodech jsme zatím pokaždé viděli jiného vítěze. Kromě Girolamiho a Galáše se podívali na nejvyšší stupeň také Jack Young, Tom Coronel, Viktor Davidovski a Isidro Callejas. Poslední jmenovaný mohl oslavovat po první belgické jízdě a stal se nejmladším vítězem v historii šampionátu. Na triumf dosáhl v 17 letech.

Výsledky prvního závodu: 1. Isidro Callejas (Španělsko, Volcano Motorsport, Cupra Leon Competición TCR) 10 kol, 2. Franco Girolami (Argentina, Comtoyou Racing, Audi RS 3 LMS II) +1,606, 3. Josh Files (Velká Británie, Target Competition, Hyundai Elantra N) +3,866... 9. Jáchym Galáš (Česká republika, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N) +18,777, DNF Maťo Homola (Slovensko, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N) +4 kola.

Výsledky druhého závodu: 1. Jáchym Galáš (Česká republika, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N) 8 kol, 2. Maťo Homola (Slovensko, Hyundai Janík Motorsport, Hyundai Elantra N) +1,918, 3. Tom Coronel (Nizozemsko, Comtoyou Racing, Audi RS 3 LMS TCR) +2,452.

Průběžné pořadí: 1. Girolami 205, 2. Coronel 174, 3. Gavrilov 153... 9. Galáš 100, 14. Homola 42.

Zdroj: TouringCarTimes, FORMULE.cz, úvodní foto: TCR Europe